Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blog: van grijs naar groen I

  •  
09-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Piekobellotuin_1.jpg
Een nieuwe tuin is aangemeld voor een metamorfose. Het is de tuin van Petra Hisgen in Den Haag. Ingrid Piek maakt het ontwerp en ze houdt ons op de hoogte van de veranderingen.
"Vlak nadat de folder 'Weinig werk en toch een groene tuin!' was uitgekomen kreeg ik een telefoontje van Petra Hisgen uit Den Haag of ik eens naar haar tuin wilde komen kijken. Alsof het zo moest zijn, bleek de tuin van Petra vol met tegels te liggen in alle vormen en maten. Het was een mozaïek geworden van stenen, grindtegels, klinkers, er was geen aarde zichtbaar. Het enige groen bleek wortelopslag van een sering uit de tuin van de buren.
Na de aankoop van haar huis, had het opknappen van de woning de eerste prioriteit. Nu is het de hoogste tijd om de tuin aan te pakken, een tuin die tot nu toe was gebruikt als opslagruimte. De folder van het Haags Milieucentrum is voor Petra een extra stimulans geweest. Hierin worden tuineigenaren gevraagd om hun tuinen niet helemaal te bestraten, maar zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te beplanten: goed voor de biodiversiteit, beter voor het opvangen van regenwater en het regelen van de temperatuur in de stad.
Nu ga ik een natuurvriendelijk ontwerp maken, met veel aandacht voor het planten- en dierenleven. Petra heeft aangegeven hoe zij de tuin wil gebruiken en ik heb gekeken naar de mogelijkheden: grondsoort, ligging, enzovoorts. Ik ben nu bezig met een eerste schets. Op de plattegrond geef ik aan waar de paden en terrassen komen, en eventueel pergola’s, schuttingen en een kast of schuur.
Hierna wordt de tuin op papier gevuld met planten, heesters en eventueel bomen."
Wordt vervolgd.
Meer weten, lees de tuintip: Groen wint van tegels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.