NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Blog uit Parijs: Nog 17 uur (en 22 seconden?)

11 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
Nieuws_UNFCCC.jpg
Als ik met onze vaste gast Faiza Oulahsen aan een late lunch begin komt om vijf voor vier een lang verwacht bericht over de eerstvolgende grote, plenaire vergadering van le ‘Comité de Paris’. Het wordt zaterdagochtend om negen uur - terwijl COP21 eigenlijk vandaag zou aflopen. De grote vraag is dit goed of slecht nieuws?. Zeventien uur nog….
Met Faiza eerst in de rij bij een van de vele restaurants op dit immense terrein. Ik had haar al eerder horen verzuchten dat het niet veel soeps is. We weten allemaal al sinds de film 'Meat The Truth' van Marianne Thieme (ook aanwezig vandaag in Parijs) dat de vleesproductie één van de grootste klimaatbedreigingen is, maar in Frankrijk is dat blijkbaar nog niet helemaal doorgedrongen. Bij de sandwiches vooral ham, tonijn, kip en kaas. In de sector warme happen idem, nauwelijks iets vegetarisch te vinden en voor veganisten moet dit de hel zijn.
Ook opvallend weinig biologisch: alleen het bier, de sappen en de crèpes in zone groen zijn gecertificeerd Agriculure Biologique. Het vervoer naar de top is wel goed geregeld: alle officiële deelnemers, journalisten en waarnemers krijgen een gratis OV-pasje voor groot-Parijs en er rijden pendelbussen naar de dichtstbijziijnde trein- en metrostations. Met eigen auto is het terrein vrijwel onbereikbaar.
Dan het afval: overal kan je papier en plastic gescheiden inleveren. De 4 miljoen A4-tjes die er naar schatting deze twee weken doorheen gaan zijn ook van gerecycled papier gemaakt - gesponsord door La Poste.
Ik heb gehoord dat de totale CO2-uitstoot van COP 21 vergelijkbaar is met 22 seconden van de wereld-emissies. Dat klinkt als "niet zoveel", maar of de berekening klopt kan ik niet nagaan, want niemand kan me vertellen hoe het sommetje gemaakt is.
Maar samen lunchen Faiza en ik dus in een pop-up restaurant dat Boco heet. De -vegetarische dat wel- soep waar ik voor kies bevat vooral kool. Het is waterig en doet mij eerder denken aan een variant van Borsjtsj (al is dat van bieten) dan aan de fameuze Franse cuisine. Faiza vindt de vergelijking met Russische kookkunst vermakelijk, wat wel iets zegt, want zij bracht twee jaar geleden een paar maanden door in een cel in Moermansk....
Terug naar COP. Het circus (of de poppenkast, wat u wilt) mag dan nog wel wat klimaatvriendelijke worden georganiseerd, maar veel belangrijker is de uitkomst. Faiza was vandaag bij een bijeenkomst waar klimaatwetenschappers nogal kritisch waren over het voorgestelde slotakkoord. Eén zei dat zelfs 'Kopenhagen' nog beter was, want daar werd in de slotverklaring wél aandacht besteed aan de uitstoot van lucht- en scheepvaart en die zijn bij de huidige onderhandelingen geheel verdwenen....
Joost Huijsing

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.