NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Blog uit Parijs: Indablaba!

11 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
cop_logo_met_datum.jpg
Het nieuws van vandaag is natuurlijk dat CPO21 een dag langer gaat duren. De deadline van vrijdagavond wordt niet gehaald en ook wordt dan niet kunstmatig de klok stil gezet. Nee, zaterdag is gewoon een extra werkdag. De datum bij het COP21 logo zou moeten worden aangepast.
Je hoeft maar een paar dagen ondergedompeld te zijn in de Klimaattop en je gaat anders praten. Zonder met mijn ogen te knipperen heb ik het nu ook over drafts en indaba. Indaba? Oui, yes, biensûr, natürlich, si, hai. Indaba.
Het meest zichtbare deel van de onderhandelingen vindt plaats in grote zalen zoals 'La Seine' of 'La Loire'. Daar staan camera's op en luisteren honderden journalisten mee. Maar toen donderdagavond de leespauze voor het nieuwe tekstvoorstel was afgelopen werden de onderhandelingen achter gesloten deuren voortgezet in kleinere groepjes. Met 196 landen bij elkaar wordt gauw onwerkbaar, goed dat men dat door heeft. Dus kiest voorzitter Laurent Fabius voor de 'Indaba'.
Het woord en de methode komen uit zuidelijk Afrika. De belangrijkste mensen van het Zuluvolk gaan bij conflicten of grote beslissingen in een kring of vierkant zitten praten om er uit te komen. Net zo lang vaak tót ze er uit zijn. Dat gebeurde vannacht dus in Parijs, in allerlei zalen werden onderwerpen uit de slotverklaring door kleine groepen besproken. 
In Zuid-Afrika is Indaba een ingeburgerd begrip en in the Church of England werd het een jaar of acht geleden geïntroduceerd. Maar in ons land is het voor de meeste mensen -afgezien van de klimaattijgers- een vreemd woord. Wikipedia kent het ook nog niet. Bijna niemand weet wat indaba is, behalve in delen van Zwolle. Omdat in de wereld van de scouting het ook wel gebruikt wordt is er in Zwolle-Zuid een scoutinggroep die zo heet. De naam van hun clubblad: Indablabla!
Joost Huijsing

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.