Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blog uit Parijs: de nieuwe draft is uit!

  •  
11-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IMG_0907.JPG
Aan een van de brede wandelpaden in Hal 4 staan tientallen mensen te dringen voor een balie waarboven “Documents/Documents” staat. Prettig dat Engels en Frans hier hetzelfde word voor hebben. Het is half tien op donderdagavond en voorzitter Laurent Fabius van de klimaattop heeft net in zaal La Seine bekend gemaakt dat er een nieuwe versie van de slotverklaring is gemaakt. Inclusief bijlages nog 27 pagina’s lang. Achter de muur van Documents/Documents staan printers te stampen, want al die mensen voor de balie willen de tekst lezen. Er wordt net niet om gevochten.
Achter me hoor ik GroenLinksman Bas Eickhout al telefoneren met een college-journalist. Iedereen wil zo gauw mogelijk weten wat de veranderingen zijn in vergelijking met de vorige tekst. Er is vrij veel veranderd in vergelijking met de vorige ‘draft’. Voor een deel is de zaak omgegooid én het document is zelfs weer ietsje langer geworden. Dat maakt het moeilijk om snel te zien wat er is gewijzigd.
Anderhalf uur later komt Milieudefensie met een eerste reactie. Die is minder negatief dan eerder deze week: “Milieudefensie ziet dat er vooruitgang is geboekt in het proces en dat het aantal opties tussen haken flink is teruggebracht. Ook positief is dat er een verwijzing naar een doelstelling van 1,5 graad is opgenomen, al is dat wel vaag geformuleerd. Ook het heikele punt van klimaatfinanciering is nu zo breed geformuleerd dat hier waarschijnlijk nog de hele nacht over onderhandeld gaat worden.”  
Veel andere waarnemers zijn nog druk aan het overleggen en vergaderen. Op de weblog van GroenLinks zie je hoe Bas in het Europese Paviljoen de tekst aan het spellen is in een groepje collega’s.
Om half twaalf is de leespauze voor de onderhandelaars afgelopen, dan gaat men in kleine groepjes onderhandelen. Zonder camera’s en pers erbij. De waarnemers en journalisten houden het voor gezien en verlaten het conferentieterrein.
Joost Huijsing
En wie die nieuwste draft helemaal wil lezen (in het Engels): klik hier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.