NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Blog uit Parijs: COPstukken

10 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
IMG_0893_02.JPG
Verslaggever Joost Huijsing doet via een blog verslag vanaf de Klimaattop in Parijs. Na drie dagen afwezigheid is Vroege Vogels weer terug in Parijs. Klaar voor de laatste, beslissende ronde:
In vergelijking met de vorige klimaattop die ik meemaakte, dat was Kopenhagen in 2009,  gaat het hier voortvarend. Je kan als journalist niet overal bij, maar het nieuws zoemt razendsnel door de wandelgangen waar maximaal 40.000 mensen lopen of rennen.
Het Franse voorzitterschap onder aanvoering van minister Laurent Fabius werkt zeer snel. De ‘draft’ (dat is de Engelse naam van het voorstel voor een slotovereenkomst) verandert dagelijks. Bij het begin van de onderhandelingen tien dagen geleden was het een stapel van ruim 80 A4-tjes, vertelde klimaatgezant Michel Rentenaar me. Dat ging snel terug naar vijfig, toen werd het weer wat meer tot bijna 70, daarna naar 48 en de draft van woensdagmiddag begint er qua lengte op te lijken. Rond de twintig. 
Soms krijg je vertraging doordat in de plenaire vergadering, waar echt alle 195 landen bij zijn, iedereen wat wil zeggen. Ook als ze eigenlijk niks te zeggen hebben. Dan krijgt de afgevaardigde van een klein land spreektijd en komt er niet veel uit behalve het bedanken van de voorzitter en het melden dat ze het helemaal eens zijn met de geachte afgevaardigde van Peru. Zoiets duurt maar een minuut of wat, maar vermenigvuldig dat eens met de 195 aanwezigen. Na de ‘plenaire’ slaagden de Fransen er in om twee uur later al weer een nieuw voorstel aan te leveren. Dat was woensdag in de middag en daarna zijn de onderhandelingen in kleinere groepen voortgezet. Ook de Nederlandse delegatie was druk daarmee. Ik hoor net dat de laatste Nederlandse onderhandelaar pas om vijf uur vanochtend Le Bourget verliet.
Joost Huijsing (verslaggever Vroege Vogels)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.