Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blog: metamorfose, deel III

  •  
02-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Tuinn.jpg
Na wat wikken en wegen waren Frans en Yvonne eruit:  het tuinontwerp met de vijver direct in het zicht van de woonkamer is als favoriet uit de bus gekomen. De ingehuurde hovenier is daarop meteen aan de slag gegaan. Het terras en pad zijn aangelegd (met de reeds aanwezige stenen) en de contouren van de toekomstige plantvakken zijn nu zichtbaar. Ook het stapelmuurtje krijgt al vorm. De volgende stap is het uitgraven van de vijver, waarbij het vrijkomende zand meteen de basis is voor de vlinderheuvel. Ook gebroken tegels en stukken steen krijgen een plek onderin de vlinderheuvel.
Plantenjacht
Door het regenachtige weer van de afgelopen dagen is het werk in de tuin niet zo hard opgeschoten als Frans en Yvonne hadden gehoopt. Ondertussen hebben ze al wel wat kwekerijtje afgestruind, op zoek naar koopjes. Het terras staat inmiddels vol met vaste planten, waterplanten, struiken en klimmers; een heel gezellig gezicht vanuit de woonkamer!
Plantenkeuze
Het blijkt voor een beginnend tuinierder toch lastig om te weten welke planten je aan wilt schaffen en vooral ook hoeveel van elk. Er is zoveel moois te koop. Daarom hebben we eerst de al gekochte planten gesorteerd op standplaats/milieutje. Na nog een uurtje gezamenlijk plantlijsten en bestellijsten bekijken zijn we al weer een stap verder: een overzicht van wat er nog aangeschaft  zal worden, ook weer gesorteerd op milieutje.? Als je inheemse soorten kiest die bij de gecreëerde milieuomstandigheden passen weet je zeker dat ze het goed zullen doen. Het is aan te bevelen om van een vaste plant minstens 3 exemplaren in een groep te planten; de planten komen zo beter tot hun recht, de beplanting krijgt daardoor meer ‘body’ en het is overzichtelijker.
Geduld
Frans en Yvonne gaan een deel van de borders (zonborder en vlinderheuvel) inzaaien met een bloemenmengsel. Dit geeft snel bloemrijke vulling van de border. Een nadeel is wel dat dat zaaien pas in de lente kan, dus moeten ze hiervoor nog even geduld oefenen…
Wordt vervolgd!
Maik van Lommel
Lees ook: Metamorfose deel II

Metamorfose deel I
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.