Blog Daisy: Kijk, een echte leeuw!
• 10-01-2013
• leestijd 2 minuten
Hier dan eindelijk het vervolg van onze roadtrip door Zuid-Afrika. Vanuit Kaapstad reden we 1600km naar het noorden, waar het Kgalagadi Transfrontier Park ligt. Dit is een wild-life park die bekend staat om zijn grote hoeveelheid grote katachtigen en antilopes. Een wild-life park is een enorm stuk omheind land (het Kgalagadi Transfrontier Park is 10x groter dan Nederland), waar het overgrote deel van de grote zoogdieren van het land in is gedreven. Na een lange tijd in de auto waren we dan eindelijk de laatste stad voor het park gepasseerd, waar een waarschuwingsbord langs de weg stond met ‘pas op, volgende tankstation over 160km’.
In de auto voelde je de spanning zodra we door de hekken van het park naar binnen reden… nu gaan we wilde dieren zien! Na paar meter gereden te hebben, kwamen we de eerste springbokken tegen. De springbok -een middelgrote bruin witte antilope- is het nationale dier van Zuid-Afrika en dankt zijn naam aan de hoge sprongen die hij kan maken; wel 4m hoog en horizontaal 15m ver! Voor een deel heeft dit springen ten doel het afschudden van roofdieren tijdens een achtervolging. Maar het kan ook gebruikt worden om vrouwtjes te lokken; het mannetje springt dan met vier poten tegelijk in de lucht. Door de kromming van zijn rug komen haren rechtop te staan, welke een sterke zweetlucht helpen verspreiden. Hiermee laat de springbok merken dat hij een sterk mannetje is.
De combinatie van zandpaadjes, ons kleine autootje en het constant speuren naar beesten zorgde ervoor dat we pas na 5 uur bij ons rest camp aankwamen. Het rest camp is een stuk grond met een aantal huisjes, kampeerplekken en een winkeltje, geheel omringd door een hoog hek, welke de gevaarlijke beesten buiten houdt. Jakhalzen konden blijkbaar wel gewoon naar binnen, deze stonden namelijk ineens recht voor onze neus toen we ’s avonds buiten zaten. Toch was het fijn dat het hek er zat, want recht voor ons huisje, net achter het hek, lag een grote mannetjes leeuw. ´s Avonds hoorde je de leeuw hard brullen, een geluid dat wel tot 8km ver te horen is. Met brullen houdt de leeuw contact met zijn groepsgenoten; hij geeft hiermee zijn positie door, maar ook zijn sociale status. Een ander mannetje reageerde echter met een nog harde brul… dat belooft wat voor de volgende dagen!