Fruit- en wijnboeren zijn deze koude nachten volop aan het werk om de bloesems van hun fruitbomen en wijngaarden te voorzien van een jasje van ijs. Het ijslaagje beschermt de bloesems tegen de gevolgen van de nachtvorst, die volgens de weerbureaus nog de hele week mogelijk is.
Volgens waterschap Rivierenland in de Betuwe gebruikt een fruitteler gemiddeld 30 kubieke meter water per uur per hectare om zijn aanplant te beschermen tegen de nachtvorst. Dat water wordt uit omliggende sloten gepompt. Als er nachtvorst wordt voorspeld in deze tijd van het jaar verhoogt het schap daarom de waterstand in de sloten met 10 tot 50 centimeter om te voorkomen dat watergangen door de grote vraag droog vallen. Ook bij het schap zijn volgens een woordvoerster de hele nacht mensen aan het werk om het waterverbruik in de gaten te houden.
Het leggen van een ijslaagje is een precies karwei. De meeste fruittelers hebben daarvoor een sproei-installatie of een vernevelaar. Die moet heel precies zijn afgesteld, want als de ijslaag te dik wordt, breken de knoppen af. Veel boeren steken ook vuurkorven aan op hun land.