Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bloemen en milieu lastige combinatie

  •  
30-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3373 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_149562.jpg

© bloemen bloemist

De milieubewuste consument heeft nauwelijks een keuze wanneer het om het kopen van bloemen gaat. Bloemen uit een kas kosten erg veel energie om te telen. Bloemen van de koude grond krijgen veel chemische bestrijdingsmiddelen toegediend. Weliswaar neemt het gebruik van energie en van schadelijke bestrijdingsmiddelen in de bloementeelt af, maar de milieubewuste consument heeft nauwelijks een keuze.
Het telen van een bos bloemen in een kas brengt net zoveel broeikasgassen in de lucht als het overvliegen van deze bos uit een ver oord. 85 Procent van de hier verkochte bloemen komt uit Nederland. Eén boeket telen in een kas, of het van ver halen is vergelijkbaar met de energie die nodig is om thuis achttien keer de was te doen op veertig graden. Het is genoeg om vierentwintig dagen televisie te kijken (gemiddeld gebruik), of om twaalf dagen op gas te koken. Allemaal voor één boeket van gemiddeld twintig bloemen.
Seizoensbloemen van de open grond belasten het milieu minder en kosten minder energie. In de lente gaat het om narcissen en krokussen, in de zomer om zonnebloemen, gladiolen en dahlia's en in de herfst om anjers en chrysanten. Helaas is bij de verkoper niet altijd bekend hoe de bloemen zijn geteeld. Zeker niet als ze in grote partijen op een veiling zijn gekocht. Volgens Milieu Centraal zouden de herkomst en de teeltmethode wel vermeld moeten worden.
Bolbloemen
Van een aantal soorten bolbloemen is de bol eerst buiten opgekweekt om daarna in de kas de bloemen te telen. Buiten worden veel bestrijdingsmiddelen ingezet en eenmaal binnen kosten deze bloemen extra energie. Dit soort bloemen zijn volgens Milieu Centraal af te raden. Tulpen, krokussen, narcissen en lelies veroorzaken veel milieuvervuiling door bestrijdingsmiddelen èn gebruiken energie voor de kasteelt. Maar ze kosten niet zoveel energie als de meeste snijbloemen.
Minder dan één procent van de bloemen wordt onder EKO-keurmerk verkocht. Het komt nauwelijks op de bloemenmarkt voor. Dit merk let op het telen zonder chemische bestrijdingsmiddelen, maar deze bloemen komen geregeld uit de kas en hebben extra energie gekost.
Eigen gebruik
De Nederlandse consument besteedt gemiddeld per jaar 60 euro aan bloemen. De helft daarvan is voor eigen gebruik, de andere helft om weg te geven. Een milieubewuste consument zou minder bloemen tegelijk kunnen kopen bij een goede bloemist; een paar van goede kwaliteit bijvoorbeeld die met wat blad erbij fraai ogen in een vaas. Door bloemen goed te verzorgen staan ze langer. Een milieubewust alternatief voor snijbloemen is het kopen van potplanten met bloemen. Deze gaan veel langer mee en dat scheelt energie.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor