Vroege Vogels

Bloedtappen bij merries voor hormoonmiddelen

  •    •  
11-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
892 keer bekeken
  •  
paarden-manuela.jpg

© Fotograaf: manuela

Drachtige paarden worden systematisch mishandeld voor de productie van PMSG, een hormoon waarmee moederdieren in de Nederlandse vee-industrie sneller vruchtbaar worden gemaakt. Farmaceutische bedrijven verdienen grof geld aan dit vruchtbaarheidshormoon dat “gewonnen” wordt uit het bloed van drachtige merries.

Nederlandse vee-industrie

Tot eind 2014 gebeurde het aftappen van bloed in Nederland onder het mom van “een dierproef”. Nu halen de Nederlandse hormoondistributeurs deze middelen uit onder meer Uruguay en Argentinië, zodat ze de Europese dierenwelzijnswetgeving kunnen omzeilen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals met haar partners Animal Welfare Foundation en Tierschützbund Zürich.
Dierenwelzijn-inspecteurs zijn op onderzoek gegaan in Uruguay en Argentinië, waar zij ‘bloed-boerderijen’ hebben bezocht en met (ex-)medewerkers, veeartsen en vertegenwoordigers van het Landbouwministerie hebben gepraat. De merries worden daar zwanger gemaakt en er wordt continu bloed bij ze afgetapt. Uiteindelijk worden veulens geaborteerd zodat de merrie sneller weer drachtig kan worden. Op de beelden is te zien hoe slecht de merries worden behandeld.
Eyes on Animals wil graag dat er de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), veeboeren, hun vertegenwoordigende organisaties en de politiek zich beraden over de steeds verdergaande industrialisatie op boerenbedrijven en de rol van vruchtbaarheidshormonen daarbij.

Petitie Avaaz

Over 2 weken komen Europese ministers bij elkaar. Op de site Avaaz is nu een petitie gestart om de leden van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad te overtuigen dat deze wrede technieken verboden moeten worden.
Bron: Eyes on Animals

Meer over:

paard, hormoon
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

hutten
hutten22 jan. 2017 - 15:41

Bah, je wordt doodziek van wat mensen allemaal doen om geld te verdienen.

Mieke Witteveen
Mieke Witteveen12 jan. 2017 - 0:49

Anno 2017!!!Mensen moeten zich dood schamen!!!Hoe haalt men t nog in zijn hoofd, om dieren te kwellen, te mishandelen, pijn te doen, verdriet te doen?Dieren zijn het mooiste wat er is op onze aarde.We kunnen zoveel van ze leren.Dieren weten meer, voelen meer, denken meer, communiceren meer,  dan wij mensen denken of weten!Laat onze dieren met rust!Bescherm onze dieren!Heb respect voor dieren!

jbos
jbos11 jan. 2017 - 14:58

Stop met aftappen bloed van drachtige merries voor het maken van grove winsten. Stop met deze mishandeling. De mens is wel in en in slecht als men drachtge paarden op deze manier behandelt. Stop met het aborteren van het kalf, zodat het paard weer snel drachtig kan worden. Stop met paarden op deze manier in stallen te parkeren...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.