Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bloedrode supermaan goed te zien_28_09_2015

28 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
maan_kasteelheertje_03.jpg

© Fotograaf: kasteelheertje

Afgelopen nacht waren er talloze nachtbrakers op pad om de zeldzame volledige maansverduistering te fotograferen of filmen. De maan was ook nog groter dan normaal, omdat hij erg dicht bij de aarde stond. Doordat er weinig bewolking was, liet de zogenoemde bloedmaan zich in een groot deel van het land goed zien. 
maan_macrodaan
Fotograaf: Macrodaan
De maansverduistering begon om 02.11 uur. Maar om 04.48 uur was de verduistering maximaal, omdat de aarde toen precies tussen de zon en de maan in stond. Rond 7.24 uur is weer alles voorbij.
maan_joanne
Fotograaf: Joanne
De rode gloed van de bloedmaan ontstaat doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht dus niet naar de aarde kan kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood.De laatste keer dat een bloedmaan en een supermaan tegelijk gebeurden, was in 1982. De volgende keer dat dat voorkomt, is in 2033.
Luister ook naar het interview met Govert Schilling (27 september 2015):
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar