Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bloedliefhebbers: de vlo

  •  
23-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Ceratophyllus gallinae 26122020_Paridae_Awenne SZ

Ceratophyllus gallinae

© Daan Drukker EIS

Zie je je huisdier flink krabben? Controleer hem dan eens goed, want bijna geen dier ontkomt eraan; de vlo!

Werkwijze

Volgroeide vlooien zijn klein: zo’n 1,5 tot 6 mm en hechten zich aan een gastheer vast dankzij uitsteeksels en haakjes. Met haar mond boort de vlo een kanaal door de huid van de gastheer en met speciaal speeksel zorgt ze ervoor dat het bloed niet gaat stollen. Dit speeksel kans soms een allergische reactie veroorzaken in de huid. Een volwassen vrouwtje kan wel 15 keer haar eigen lichaamsgewicht per dag aan bloed opzuigen!
ol

Ctenopthalmus assimilis

© Daan Drukker EIS

Soorten vlooien

Wereldwijd zijn er zo’n 200 verschillende soorten vlooien beschreven. De volwassen beestjes voeden zich met het bloed van veel verschillende gastheren. Dit kunnen huisdieren zijn, mensen en ook dieren die in het wild leven zoals vogels en vissen. Er zijn een paar bekende soorten; de kattenvlo (Ctenocephalides felis felis), de hondenvlo (Ctenocephalides canis) en een specifieke vlo die mensen van het bloed van mensen houdt (Pulex irritans). Sommige vlooien dragen ziektes bij zich: zo zorgde de pestbacterie die via de rattenvlo op mensen oversprong voor miljoenen slachtoffers in de middeleeuwen.

Met dank aan Nature Today!

Beelden: Nel Appelmelk - René Vos - Leida van der Woude - Bert Bos - Werner Peters - Renzo van den Akker - Ph Cattelain - Heleen Verduijn

Podcast

Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis en Vroege Vogel Anneke Naafs gaan elke week op zoek naar een bijzonder dier en willen daar álles van weten. Deze week: de vlo! Wist jij bijvoorbeeld dat de vlo ooit de kleinste circusartiest ter wereld was, maar door het zeepgebruik werd zijn carrière vernietigd! Er was geen mensenvlo meer beschikbaar om op te treden in het vlooientheater.

Meer over:

vlo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.