Bloedingsziekte vraagt nader onderzoek voor behoud paardenkastanje
• 02-12-2005
• leestijd 1 minuten
Nu een mogelijke veroorzaker van de paardenkastanjeziekte gevonden is, is nader onderzoek nodig naar het infectie- en ziekteproces bij de bomen. Ook de wijze waarop en de weg waarlangs de gevonden bacterie zich verspreidt vraagt verder onderzoek. Daarna kan een strategie worden opgezet voor de bestrijding van de bloedingsziekte, die nu eenderde van alle paardenkastanjebomen in Nederland heeft aangetast. Dat is de belangrijkste aanbeveling die de werkgroep Aesculaap doet in haar eindrapport ‘Red de kastanje voor Nederland’, dat zij heeft aangeboden aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Al eerder maakte Aesculaap bekend dat de verdenking uitgaat naar een bacterie uit de groep van de Pseudomonas syringae als mogelijke veroorzaker van de bloedingsziekte. Die bacterie is gevonden na een DNA-analyse op zieke bomen. Uit een proef bleek dat jonge zaailingen van de paardenkastanje waarop de bacterie werd aangebracht bloedende en afgestorven plekken vertoonden. Op dit moment zijn proeven gaande met grotere bomen die kunstmatig zijn geïnfecteerd. Deze proeven moeten het wetenschappelijke bewijs leveren of de bacterie dé veroorzaker van de ziekte is.
De werkgroep Aesculaap stelt voor om te onderzoeken waardoor het verdedigingsmechanisme bij zieke bomen kennelijk is aangetast en de bomen sterke bloedingen vertonen. Belangrijk is om te achterhalen of de bacterie een relatief nieuwe ziekteverwekker is waartegen ‘normale’ verdediging niet werkt of dat de bomen verzwakt zijn door andere stress-condities, zoals klimaatomstandigheden of aantasting door de paardenkastanjemineermot, waardoor de bomen extra vatbaar zouden zijn.