Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blinde bij poetst zichzelf | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
01-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
661 keer bekeken
  •  

Deze blinde bij poetst zichzelf in het zonnetje in de tuin van Ria ter Welle in Den Ham. Daarbij is goed zijn tong te zien! 

Misleidende naam

Alles aan de naam 'blinde bij' is fout: ondanks zijn naam, is het helemaal geen bij maar een zweefvlieg. Ook is hij helemaal niet blind. De naam komt waarschijnlijk voort uit het feit dat deze soort wel erg op een bij lijkt, maar niet kan steken. Daarnaast heeft de blinde bij rijen haren op zijn ogen wat zou verklaren dat hij blind was.

blinde bij

Blinde bij

© Bram Reinders

Poetsen

Met poetsen verwijderen de beestjes vieze stofjes die ze zelf produceren en die hun zintuiglijke waarneming vertroebelt. Regelmatig zie je dat een vlieg zijn twee pootjes tegen elkaar aan wrijft. Dit doen ze om hun pootjes schoon te poetsen. Ze moeten hun pootjes goed poetsen en onderhouden, want hierin zitten zintuigen waar vliegen mee voelen en proeven. De vliegen poetsen met hun pootjes ook hun kop en vleugels.

Tong van de blinde bij

In het filmpje zie je de tong van de blinde bij, daarover wrijft hij als het ware om zijn pootjes te poetsen. Met zijn tong haalt hij nectar uit de bloemen. Omdat deze niet erg lang is, moet de nectar dan ook niet te diep liggen.

Bron: Wikipedia, Dier en Natuur, Scientias

Meer over:

blinde bij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.