Vroege Vogels

Blijdorp ontvangt 30.000 bezoekers minder

  •  
22-12-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_246805.jpg
Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft in 2005 ongeveer 30.000 minder betalende bezoekers ontvangen. Directeur A. Dorresteyn wijt de terugloop aan het slechte zomerweer.
De warme herfst heeft de terugloop niet kunnen goedmaken. ,,We zijn toch redelijk tevreden. Ik verwacht dat collega-dierentuinen ook met dergelijke cijfers komen'', aldus Dorresteyn woensdag op een persconferentie.
De toegangsprijzen voor de Rotterdamse zoo zullen in 2006 met 50 eurocent stijgen. Volwassenen betalen dan 15,50 euro voor een kaartje. Volgens Dorresteyn is de geringe stijging niet het gevolg van de daling van het aantal bezoekers, maar is het standaard beleid.
De Rotterdamse thuismarkt bestaat grotendeels uit mensen met een laag inkomen. Om die niet weg te jagen, blijven de jaarlijkse tariefstijgingen beperkt. Blijdorp verwacht in 2006 wel meer geld kwijt te zijn aan de energiekosten. Dorresteyn gaat uit van 450.000 euro extra.
Blijdorp presenteerde woensdag met trots de nieuwe mannetjesgorilla Dango. De imposante zilverrug is afkomstig uit de Duitse dierentuin van Hodenhagen. Het dier is niet alleen een bezienswaardigheid, maar heeft ook een taak te vervullen: hij moet voor nageslacht zorgen. Volgens de medewerkers van Blijdorp vertoont de bijna 14-jarige Dango een opvallend gelijkenis met filmaap King Kong, althans uit de recente versie van regisseur Peter Jackson.
Of Dango in Rotterdam blijft, is nog onzeker. De diergaarde bezit nog een mannetje, Bokito geheten. Het dier dat zich het meest sociaal gedraagt binnen de groep mensapen mag blijven. Over een halfjaar gaan volgens planning drie gorilla's, de vrouwtjes Quenta en Astra en Bokito of Dango naar de dierentuin van Sjanghai.
Tenslotte verwacht Blijdorp in december een kerstkindje. De drachtige pantserneushoorn Namaste moet deze maand werpen. Hoe het gaat met dier en de bevalling is te volgen op www.diergaardeblijdorp.nl />. Er hangt en webcam in het verblijf van Namaste. In het wild leven nog 1500 tot 2000 pantserneushoorns en verblijven er 150 in dierentuinen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.