Bleker zet in op onderzoek naar nieuw virus
• 19-12-2011
• leestijd 2 minuten
Onderzoek, heel veel onderzoek is volgens staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) nu nodig naar het Schmallenbergvirus, dat heerst onder koeien en schapen. Tot nu toe zijn op 20 schapenbedrijven misvormde lammetjes geboren.
Of het hierbij blijft, of de trend zich doorzet en er tijdens de lammerperiode nog veel meer niet-levensvatbare dieren met stijve gewrichten, scheve nek of waterhoofd worden geboren, is nu niet aan te geven. Bleker hoopt dat onderzoek naar het nieuwe virus zo snel mogelijk duidelijkheid kan scheppen, maar hij verwacht dat de onzekerheid voor de betrokken veehouders nog wel enige weken aanhoudt.
Onzekerheid
Maandag bezocht de bewindsman een schapenbedrijf in Zwolle. Hij zag de onzekerheid bij de eigenaar die tussen de gezonde lammeren ook kleintjes geboren ziet worden die ogenschijnlijk gezond lijken maar toch niet actief zelf bij de moeder gaan drinken.
,,Knap waardeloos'', noemt Bleker de situatie. ,,Het lijkt erop dat een deel van de dieren die eerder diarree hadden, nu misvormde jongen voortbrengt. Hoe het de koeien vergaat die deze zomer diarree hadden, is nog niet te zeggen want die hebben een langere dracht.''
Het Schmallenbergvirus
De Gezondheidsdienst voor Dieren kreeg deze zomer ruim 80 meldingen van rundveebedrijven waar koeien diarree en koorts hadden en minder melk gaven. Op Duitse bedrijven werden dezelfde verschijnselen waargenomen en in de bloedmonsters die daar werden afgenomen, werd een nieuw virus ontdekt: het Schmallenbergvirus. Hetzelfde virus is ook aangetroffen in monsters die zijn genomen op de Nederlandse bedrijven; op één bedrijf zijn twee misvormde kalveren geboren, maar het is nog onduidelijk of het virus daar een rol speelt of er een andere oorzaak is.
Onbekend
Bleker wil liever vandaag dan morgen horen of dieren antistoffen hebben aangemaakt tegen dit virus. Zoals hij ook graag zou willen weten hoe de dieren zijn besmet en of ze over een langere periode zijn besmet. Vooralsnog kunnen er geen preventie- of bestrijdingsmaatregelen worden getroffen, omdat onbekend is hoe het virus zich verspreidt.