Bleker: natuurafspraken soms anders nakomen
• 24-02-2011
• leestijd 2 minuten
Europese richtlijnen mogen niet het onmogelijke vragen. Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) wil daarom via een praktische aanpak met ,,verstand, nuchterheid en idealisme'' kijken naar de gemaakte natuurafspraken.
Nederland heeft zich in Europees verband aan Natura2000 verbonden en zal deze verplichtingen nakomen, al zal dat soms op een andere manier moeten dan voorzien, schrijft Bleker de Tweede Kamer woensdag. In het belang van een levenskrachtig platteland, heeft hij een heel pakket maatregelen bedacht waarover hij met maatschappelijke organisaties en provincies wil overleggen.
Zo wil hij ondernemers in de nabijheid van een Natura-gebied duidelijkheid geven maar ook realistische stappen zetten om de planten en dieren te beschermen. Want: ,,Stagnatie kent alleen maar verliezers. Ontwikkeling creëert kansen voor mensen, voor de natuur en voor de economie.'' Bleker blijft zoeken naar nuances. ,,De Nederlandse situatie van een dichtbevolkte delta met veel economische activiteiten naast unieke natuur is bijzonder en vraagt om een passende aanpak.'' Een gemoderniseerde natuurwetgeving en de herziene crisis- en herstelwet moeten helpen duidelijkheid te scheppen.
Bleker gaat verder met zijn Europese collega's praten over hun ervaringen met Natura2000. Hij schrapt enkele kleinere gebiedjes. Omdat er volgens de staatssecretaris nu te veel kleine natuurgebieden zijn aangewezen, wil hij die in overleg met de Europese Commissie samenvoegen, om de kosten te drukken. Verder vindt hij dat de lasten voor het bedrijfsleven moeten omlaag en desnoods moet de overheid lasten overnemen.
En de bewindsman wil tevens lagere doelen voor de instandhouding van bijvoorbeeld aalscholver, brandgans, grauwe gans en kolgans. Zoals hij ook de ambities voor de Natura-gebieden wil terugschroeven tot wat redelijkerwijs haalbaar en betaalbaar is. Daar waar met redelijke inspanningen verbeteringen of uitbreidingen kunnen worden geboekt, zal hij het niet laten. Maar: ,,De ondergrens vanuit de richtlijnen is, zonder de uiteindelijke doelen uit het oog te verliezen, het zoveel als redelijkerwijs mogelijk is, behouden van de huidige kwaliteit.''
Bron: ANP