Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bleker kiest voor deels ontpolderen

  •  
14-04-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
hedwigepolder.jpg
Nederland wil de Zeeuwse Hedwigepolder deels ontpolderen als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Het gaat om 100 hectare. Dat is ongeveer een derde. Ook enkele andere polders worden voor een deel teruggegeven aan de natuur. Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw heeft dat vrijdagavond aan de Europese Commissie en de Tweede Kamer laten weten.
Nederland had eerder aan Vlaanderen beloofd dat de polder helemaal onder water zou komen. Maar het kabinet kwam daar tot woede van de Belgen op terug. Nederland en Vlaanderen spraken destijds af de Westerschelde uit te diepen om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Om de schade voor de natuur te compenseren, zou de Hedwigepolder onder water komen. Het verzet hiertegen in Zeeland was echter groot.
Na intensief overleg met de Europese Commissie heeft Bleker nu een alternatief op tafel gelegd. Hij kreeg daarvoor vrijdag steun van het kabinet. Ook Brussel gaat naar verwachting akkoord.
In totaal wil het kabinet bijna 300 hectare natuurgebied creëren bij de Westerschelde. Naast de Hedwigepolder gaat het onder meer om de ontpoldering van 125 hectare in de Welzingepolder en een gedeelte van de Schorerpolder, de ontpoldering van 65 hectare op de locatie Appelzak en de aanleg van een natuurlijke verbinding tussen het Verdronken land van Saeftinghe, het Sieperdaschor en de natuur in de Hedwigepolder.
Reacties van betrokken partijen:
Vogelbescherming Nederland neemt het kabinetsbesluit om de Hedwigepolder deels te ontpolderen voor kennisgeving aan. Dat meldde een woordvoerder van de organisatie vrijdagavond. De Vogelbescherming was al eerder naar de rechter gestapt om af te dwingen dat de de polder volledig wordt ontpolderd. Die zaak dient eind juni.
Tjeu van Mierlo, directeur van de Zeeuwse Milieu Federatie: ,,In plaats van een grote ontpoldering krijgen we nu drie snippertjes. Ik vraag me af wat dat oplevert aan natuurherstel. Dat mag Bleker nog wel gaan uitleggen. Eén robuust project levert in mijn ogen veel meer op voor de Westerschelde.
Karla Peijs, commissaris van de Koningin in Zeeland, is niet te porren voor het plan van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) om een deel van de Hedwigepolder en enkele andere Zeeuwse polders onder water te zetten. ,,Tenzij wordt afgesproken dat er nooit meer ontpolderd hoeft te worden'', aldus Peijs zaterdag in Tros Kamerbreed.
CDA-Kamerlid Ad Koppejan, die tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder was, zei nog geen definitief oordeel over het besluit te kunnen geven. ,,Het grootste deel van de polder blijft behouden en dat is winst. De inzet was behoud, maar je moet ook je zegeningen tellen. We hebben nog een aantal vragen.'' De PvdA liet weten niet akkoord te gaan.
Actiecomité Red onze Polders - Strijd al jaren tegen ontpoldering. Ze willen de hele polder houden. Zout water in de polder vinden zij niet kunnen. We denken dat het niet bijdraagt aan natuurherstel. De hele polder slibt volgens het comité dicht en dan kan men weer opnieuw beginnen met baggeren. Dit is korte-termijn-beslissing.
De provincie Zeeland - De provincie Zeeland heeft moeite met het compromis dat staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw heeft gesloten met de Europese Commissie. De provincie ziet obstakels bij onder meer het ontpolderen op vier verschillende plekken, zo laat ze vrijdag weten.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor