Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwtongziekte bij schapen in Kerkrade

  •  
18-08-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_123172.jpg
Mogelijk zijn schapen op veertien bedrijven in Nederland besmet met de blauwtongziekte (bluetongue). Van één bedrijf in Kerkrade staat al vast dat er schapen besmet zijn met de ziekte, die door muggen wordt overgebracht. Daarnaast is besmetting op twee andere bedrijven vrijwel zeker, bij nog elf schapenhouderijen bestaat het vermoeden dat het virus er heerst.
Minister Cees Veerman (Landbouw) is het een raadsel hoe de ziekte, die normaal gesproken in landen rond de Middellandse Zee voorkomt, nu voor de eerste keer in Nederland terecht is gekomen. Veerman vindt de besmetting ernstig genoeg om een exportverbod in te stellen voor alle levende herkauwers en hun levende producten (sperma, eicellen, embryo's).
De blauwtongziekte, waarvan vooral schapen ziek kunnen worden en aan dood kunnen gaan, is ongevaarlijk voor mensen. Andere herkauwers als runderen en geiten kunnen wel besmet raken, maar worden doorgaans niet ziek. Schapen krijgen een blauwe tong, ontstekingen aan de mond en hoge koorts. Ook kunnen ze kreupel raken door ontstekingen aan de poten. Als geen afdoende maatregelen worden getroffen, kan de ziekte onder schapen een sterfte van 30 tot 40 procent veroorzaken.
Rond het besmette bedrijf in Kerkrade is een beschermingsgebied met een straal van 100 kilometer ingesteld. Daar geldt het advies om herkauwers te stallen en insecticiden te gebruiken. Herkauwers mogen dit gebied niet uit.
Binnen een straal van twintig kilometer rond het bedrijf is aan- en afvoer van herkauwers ook verboden en is het gebruik van insecticiden verplicht. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit adviseert opstallen ook voor paarden en varkens, die als voedingsbron voor de steekmuggen kunnen dienen.
Land- en tuinbouworganisatie LTO noemt de maatregelen van het departement drastisch. Een woordvoerder zei dat de brancheorganisatie eerder een exportverbod voor het gebied ten zuiden van de grote rivieren had verwacht, in plaats van een landelijke ban op de uitvoer van herkauwers. LTO liet verder weten bezorgd te zijn, maar ook gerustgesteld dat er geen dieren geruimd worden. "Dat duidt erop dat de minister het laat uitzieken", aldus de LTO-zegsman.
De gevolgen voor de betrokken landbouwsectoren zijn volgens LTO nog niet te voorspellen. "We gaan er van uit dat er voldoende grond is voor de maatregelen, maar we willen snel nader onderzoek." LTO wil ook weten wat Duitsland en België doen om verdere verspreiding van de blauwtongziekte te voorkomen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.