Blauwtong treft zeldzaam Veluws heideschaap
• 04-09-2007
• leestijd 2 minuten
Het blauwtongvirus heeft toegeslagen bij de kudde Veluwse heideschapen (foto: SZH) in Nationaal Park Veluwezoom. Van de 150 schapen zijn tweeënvijftig schapen ziek en zijn twee schapen bezweken aan de ziekte. Dat heeft de herder van de kudde zeldzame schapen, Martine Otten gezegd.
Deze week zouden de rammen bij de ooien worden gelaten om volgend jaar de kudde te voorzien van lammetjes. Om inteelt te voorkomen, is er een zorgvuldig fokprogramma tussen de negen kuddes van in totaal 1.300 schapen in Nederland. De rammen van andere kuddes waren al overgebracht, maar zijn als gevolg van blauwtong niet in staat tot voortplanting. Dit betekent waarschijnlijk dat er volgend jaar veel minder nageslacht komt.
Het Veluws heideschaap is een zeldzaam schapenras. In 1960 was het ras bijna verdwenen. Dankzij de Stichting Zeldzame Huisdierrassen is het Veluws heideschaap weer teruggefokt naar hoe dit schaap er honderd jaar geleden waarschijnlijk uitzag. De kudde graast in het Natuurmonumentengebied Nationaal Park Veluwezoom en helpt zo de heide in stand te houden. In Nederland leven ongeveer negen kuddes van het Veluws heideschaap. Met veel zorg hebben liefhebbers er voor gezorgd de kudde op peil te brengen met een fokprogramma. Zo is de kudde zorgvuldig teruggefokt tot 1.300, de gewenste ondergrens voor het behoud van het ras is echter 1.500. Blauwtong kan vooral voor schapen dodelijk zijn en kan de zorgvuldig opgebouwde groep heideschapen ver onder de gewenste grens doen terechtkomen. Zeker gezien het feit dat alle kuddes in Nederland zijn getroffen door de virusziekte.
De Stichting Rhedense Schaapskudde beheert een kudde van 150 Veluws heideschapen. De authentieke potstal, waar de dieren ’s nachts verblijven, en de weilanden en het heideveld de Posbank waar de schapen grazen zijn in beheer van Natuurmonumenten. Lees meer over dit bijzondere schapenras op de website van de Vereniging Zeldzame Huisdierrassen.
Bron: Natuurmonumenten