Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwe kiek steeds zeldzamer

  •  
24-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
ben_en_blauwekiek.jpg
De Blauwe kiekendief is één van de ernstigst bedreigde vogelsoorten van Nederland. Dit jaar broeden er in Nederland heel weinig blauwe kiekendieven. Volgens Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief, die zich ook bekommert om de blauwe, zijn er maar acht broedparen dit jaar. Speciale vogelakkers in combinatie met onderzoek kunnen de Blauwe kiekendief redden.
Vogelbescherming Nederland en Werkgroep Grauwe Kiekendief hebben afgesproken om samen de schouders te zetten onder een Masterplan waarin de essentiële bouwstenen voor herstel één voor één voor zullen moeten worden opgestapeld. Nederland heeft een rijke historie als het gaat om het vergaren van kennis van de drie in ons land broedende soorten kiekendieven.
Op deze traditie willen Vogelbescherming en Werkgroep Grauwe Kiekendieven voortbouwen om samen met terreinbeheerders, agrariërs, maar ook met waterschappen en particulieren te proberen de komende jaren in ieder geval de jachtgebieden voor Blauwe kiekendief zodanig in te richten dat deze woelmuizenspecialisten gedurende alle maanden van het jaar voldoende hebben te jagen om zonder al te veel problemen aan het broedseizoen te kunnen beginnen.
Om meer te weten te komen over het gedrag van de blauwe kiekendief, is er een webcam geplaatst bij één van de acht nesten dit jaar in Nederland. Uniek, want dat is nog nooit eerder gebeurd. De live-beelden van deze camera zullen één dezer dagen op de website van Vroege Vogels te zien zijn.
Blauwekiekendief_geugjesRia

Blauwe kiekendief. Fotograaf: geugjesRia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.