Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwe brigade op de bres voor gentiaanblauwtje

  •  
30-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
gentiaanblauwtje

© gentiaanblauwtje, fotograaf: ronsoenveld

Het gentiaanblauwtje is een bijzonder vlindertje, in beide betekenissen van het woord. De rupsen van het gentiaanblauwtje leven bijvoorbeeld een tijdje in een mierenhoop, waar ze worden gevoed en verzorgd door knoopmieren. Maar het is dus ook een bijzonder vlindertje omdat ‘ie steeds minder vaak wordt gezien. Vrijwilligers van het nationale Park de Hoge Veluwe hebben dan ook een speciale ‘Blauwe brigade’ opgericht, die beschermingsmaatregelen uitvoert om het beestje een beetje te helpen.

Klokjesgentiaan

Op de Hoge Veluwe is de brigade actief met onder andere het bekalken van stukken grond waar de waardplanten, de klokjesgentianen, van deze vlinder groeien. Bovendien zaaien ze nog extra zaadjes van de klokjesgentiaan.

Vroege Vogels op de Veluwe

Komende vrijdag slaan ook de makers van Vroege Vogels Televisie hun tenten op in Nationaal Park de Hoge Veluwe!
Bij de foto: de blauwe brigade strooit kalk en zaadjes op een geplagd stuk (en wordt geïnterviewd), vlakbij een ven op het Deelense veld (foto: Henk Ruseler)
Blauwe Brigade op de bres voor gentiaanblauwtje

© Henk Ruseler

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.