Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwalg niet verdwenen ondanks koeler weer

  •  
29-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
blauwalg_08.jpg
Het aantal gevallen van blauwalg in open zwemwater neemt nog toe, ondanks het feit dat het al wekenlang niet meer tropisch warm is in Nederland. Donderdag gold voor 19 plekken in Nederland een negatief zwemadvies. Op enkele plaatsen, bijvoorbeeld bij Plas Slingeland in het Zuid-Hollandse Goudriaan, is een zwemverbod ingesteld.
Bacterie
Blauwalg is een cyanobacterie die bij inslikken flinke gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De bacterie leeft op voedingsstoffen in het water. In vervuild water zit altijd blauwalg, maar juist in zwemseizoen wordt het water warmer en is er veel licht, waardoor de bacterie gaat bloeien en de bekende blauwe drijflaag vormt.
Warm water
Volgens de waterschappen is de watertemperatuur wel gezakt, maar nog steeds boven de 20 graden, waar de blauwalg dol op is. Omdat het al een hele poos erg droog is, staat het water laag waardoor de temperatuur hoger blijft. Zomerse hoosbuien doen meer kwaad dan goed.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.