Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwalg is geen alg

  •  
12-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
blauw_alg_06.jpg
De naam doet lijken alsof de beruchte blauwalg een alg is. Het is echter een bacterie waarin een kleurstof aanwezig is. Hun cellen zijn veel simpeler opgebouwd dan die van de alg en de bacterie bestaat daarnaast al zeker 3,5 miljard jaar. Dat is ruim 2 miljard jaar ouder dan de eerste algensoort.
Volksmond
In de volksmond heeft deze bacterie de naam 'blauwalg' gekregen omdat deze op het eerste gezicht veel weg heeft van algen en wieren. De bacterie ziet eruit als een alg of als een wier omdat het kolonies vormt en daardoor duidelijk te zien is in het water. De meeste blauwalgen hebben een typische blauw-groene kleur, maar sommige soorten kunnen ook een roodbruine kleur hebben.
Stinken
Bij warm weer gedijt de blauwalg het best. Drijvend aan het oppervlak van vaak stilstaand zoet water vormt de blauwalg een laagje dat veel op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt sterven de bacteriën en dit vormt de typische groene en stinkende brei die langs de kant van het water drijft.
Radio-uitzending
Meer over de blauwalg tijdens de radio uitzending van aankomende zondag 14 juli. Voormalig visser Gerard Manshanden bedacht namelijk een even simpele als effectieve manier om blauwalg te bestrijden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.