Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwalg bederft 10 procent van zwemwater

  •  
17-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9f08a11102.jpg
Zo'n 10 procent van het open zwemwater in Nederland heeft op dit moment last van blauwalg. Op plekken waar blauwalg is waargenomen, geldt een zwemverbod. Vooral in Groningen en Zuid-Holland zijn veel plassen en meren geïnfecteerd door de alg.
Gesloten wegens blauwalg
Dat maakte het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd, opvolger van het Kenniscentrum Recreatie, vrijdag bekend. In Groningen en Zuid-Holland is een op de vijf zwemlocaties op dit moment gesloten wegens blauwalg. In Zeeland, Drenthe en Flevoland zijn weinig problemen, aldus de onderzoekers.

Zoet water

Blauwalg is een cyanobacterie die altijd in zoet water leeft. Als het water opwarmt door hoge temperaturen in combinatie met een lage waterstand, komt de blauwgroene algenlaag aan de oppervlakte. Contact met blauwalg kan huidproblemen, oor- en oogonstekingen en maag- en darmklachten veroorzaken.
Behalve blauwalg zijn er op dit moment ook plassen en meren waarin botulisme is waargenomen. Dat leidt eveneens tot een zwemverbod. Ook is op sommige plekken, zoals in de Randmeren langs de Veluwe, sprake van zwemmersjeuk na het baden. Zwemmersjeuk is hinderlijk, maar ongevaarlijk. Goed douchen na het zwemmen is volgens waterbeheerders wel aan te raden.
Bron: ANp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.