Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Blauw en groen in Le Bourget

4 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
Faiza_COP21.jpg

© Faiza Oulahsen

Tienduizenden politici, ambtenaren, ondernemers, lobbyisten, milieuactivisten en journalisten bevolken deze weken het terrein van de derde luchthaven van Parijs: Le Bourget. De 21e VN-Klimaattop is grofweg verdeeld in een blauwe- en een groene zone.
Blauw of groen
De 'blue zone' (de officiele VN kleur) is alleen toegankelijk voor mensen met een officiele VN-accreditatie en de 'green zone' is er voor iedereen. Waar in het blauwe gedeelte de onderhandelaars en volgende week ook de milieuministers van 195 landen in een paar zalen tot een akkoord moeten proberen te komen, gebeurt er nog veel meer op de top in Parijs. Sterker nog, de zogenaamde side-events zijn veel en veel groter, dan waar het eigenlijk allemaal om draait.
Side-events
De meeste landen hebben hun eigen paviljoen, waarmee de conferentie ook een soort klimaatexpo wordt. En de hele dag door zijn er lezingen en debatten, over thema's als ontbossing, CO2 beprijzing, 1,5 of 2 graden opwarming en de financiering van het klimaatprobleem. In de groene zone, officieel de 'Climate Generation areas', zijn ook honderden debatten, workshops en tentoonstellingen te volgen.
Op zo'n mega evenement raak je het overzicht al snel kwijt. Met Faiza Oulahsen, klimaatcampaigner bij Greenpeace, beleven we een week in en rondom de Le Bourget. Daarnaast spreken we meerdere ingewijden, van de Nederlandse afvaardiging tot aan de Franse minister van milieu Ségolène Royal.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar