Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bladvlooien

  •  
18-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
10179598
Wie als bioloog naam wil maken, kan zich het beste storten op een obscure diergroep. Zo wist Kees den Bieman in korte tijd de soortenlijst van Nederlandse bladvlooien te verdubbelen. De meest recente soortenlijst van deze diergroep, uit 1926, bestond uit 29 soorten, waarvan 6 ook nog eens fout gedetermineerd waren. 'Door samen met Zwitserse deskundigen de door mij gevonden Nederlandse bladvlooien te determineren, hebben we nu al een lijst van 69 soorten!', aldus Den Bieman.

Wat is een bladvlo?

Net als wantsen, cicaden, witte vliegen en bladluizen zijn bladvlooien zogeheten snavelinsecten: insecten die met een zuigsnuit sap uit planten kunnen tappen. Ze heten alleen maar vlooien omdat ze goed kunnen springen, maar hebben dus helemaal niets met echte vlooien te maken. Ze zijn relatiefonbekend, maar daarmee niet minder relevant. Zo wordt de belangrijkste plaag in perenboomgaarden veroorzaakt door een bladvlooiensoort.

Zingen

Net als cicaden kunnen bladvlooien ook zingen. Alleen, omdat ze zo klein zijn doen ze dat niet door de lucht. Ze veroorzaken trillingen in de takjes waar ze op zitten, die vervolgens door soortgenoten worden opgepikt. 'Het zijn fascinerende diertjes', bezweert Den Bieman. 'Ik raad alle entomologen dan ook aan om zich in deze groep te verdiepen. Hier valt nog heel veel te ontdekken!' 
Kees den Bieman

© foto: Rob Buiter

Meer over:

bladvlooien, vlooien
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.