Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minuscule bladmineerders herkennen

  •  
25-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
840 keer bekeken
  •  
zigzagbeukenmineermot

© Zizagbeukenmineermot - Stigmella tityrella - mijn met rups op beuk. Fotograaf: Remco Vos

Bladmineerders zijn de rupsjes van vliegen, kevers, bladwespen en microvlinders. Als kleine mijnwerkertjes graven ze gangen tussen de verschillende bladlagen waarbij ze vreemde abstracte tekeningen in het blad achterlaten. Middels een determinatieboekje kan iedereen ze nu voor een deel determineren. 

Bladmineerders

Bladmineerders zijn de larven of rupsen van verschillende insecten. De minuscule rupsjes eten plantensappen en bladmoes tussen de verschillende bladlagen waarbij ze kleine gangetjes graven door het blad. Als mijnwerkertjes kruipen ze tussen de bladhelften op uiteenlopende manieren; alle gangetjes zien er weer anders uit. Aan de buitenkant ontstaan hierdoor vreemde tekeningen in de bladeren. De bladeren dienen als natuurlijke schuilplaats en voedsel voor de rupsjes om te overleven. Uiteindelijk worden de rupsjes poppen in of buiten het blad en ontpoppen in het voorjaar als kever, vlieg, microvlinder of blad/zaagwesp. Het gaat dan ook om honderden soorten bladmineerders die in de bladeren leven.
akenmineermot

© Akenmineermot - Stigmella aceris - mijn op Spaanse aak. Fotograaf: Remco Vos

Akenmineermot - Stigmella aceris - mijn op Spaanse aak.  Fotograaf: Remco Vos

Determinatie

Determinatie is lastig omdat het om zoveel soorten gaat. Ben van As, Tymo Muus, Remco Vos en Violet Middelman van NEV Sectie Snellen richten zich op de bladmineerders van de microvlinders en hebben een boekje gemaakt waarbij iedereen nu deze groep bladmineerders voor een deel kan determineren. Alles wat je nodig hebt is een loepje en eventueel een camera om de mooie 'mijngangetjes' vast te leggen voor waarneming.nl. De bladmineerders worden gedetermineerd door de 'mijngangen' goed te bekijken, de vorm van het frass, de poep van de rupsjes, te duiden en het soort blad waar ze zich in bevinden te identificeren. 
Zilverbandbeukenmineermot

© Zilverbandbeukenmineermot - Stigmella hemargyrella - mijn op Beuk. Fotograaf: Violet Middelman

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.