Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bizon, ijsbeer en tijger genieten van de kou

  •  
02-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Dierentuin.jpg
De Europese bizons in Artis, de ijsberen in Blijdorp en de Siberische tijgers in Dierenpark Emmen kunnen de huidige vrieskou wel waarderen. Daarentegen zoeken de zebra's, giraffen en gorilla's het liever warmer op in hun binnenverblijf. Dat blijkt donderdag uit een ronde langs de dierentuinen.
Zebra's en giraffen
,,Ons ijsbeertje Vicks ziet voor het eerst sneeuw. Ik ben heel benieuwd hoe hij reageert als er meer volgt, zoals wordt voorspeld'', aldus een woordvoerster van Blijdorp in Rotterdam. ,,De rendieren hebben het ook prima, evenals de wolven en bizons.'' De dierentuin heeft de hoefdieren wel uit voorzorg naar binnen gehaald, om ze te beschermen tegen gladheid en kou. De zebra's en giraffen mogen zelf kiezen, maar brengen volgens de zegsvrouw de dag liever in hun verblijf door. ,,In het giraffenverblijf hebben we knuffelmuren die worden verwarmd door een houtsnipperkachel. Dat vinden ze nu wel prettig.''
Vogels
De vogels in Blijdorp zijn door de eerder zo zachte winter een beetje van slag. Een stel lepelaars is daardoor gaan broeden. De verzorgers hebben de jongen die nu net zijn geboren, in de couveuse gelegd, aldus de woordvoerster. Hoewel de gorillafamilie verwarmde schuilholen buiten heeft, kiest ze volgens haar ook voor een verwarmd plekje in het verblijf.
Bevriezen
De pinguïns in de Amsterdamse dierentuin Artis komen uit Zuid-Afrika en zijn volgens een zegsvrouw zowel gewend aan kou als warmte. ,,Maar als het echt heel koud wordt, kan het zijn dat we ze toch naar binnenhalen.'' De olifanten moeten 's nachts hun verblijf in, want bij strenge vorst kunnen hun oren bevriezen.
Nijlpaarden
Dierenpark Emmen, dat momenteel alleen in het weekeinde open is, houdt momenteel de nijlpaarden binnen. ,,Dat zijn echte koukleumen'', aldus een woordvoerder. De meeste dieren halen volgens hem dagelijks wel even een frisse neus.
Verwarmd
De dierentuinen zorgen ervoor dat ze de grachten rondom de verblijven ijsvrij houden, zodat de dieren niet kunnen ontsnappen. De verzorgers hakken het ijs weg en op sommige plekken wordt het water verwarmd zodat het niet bevriest, zoals bij de leeuwen in Artis.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.