Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bittere boleten hoeven niet geplukt worden!

  •  
19-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Bittere_boleet.jpg

© Bittere boleet. Fotograaf: ladylove40

Momenteel komen er veel bittere boleten tevoorschijn. Vooral in een vroeg stadium van hun ontwikkeling lijken bittere boleten wat op het eetbare eekhoorntjesbrood. Hierdoor worden ze wel eens onbedoeld meegenomen voor consumptie. Dat is jammer want bittere boleten zijn oneetbaar en verpesten het paddenstoelengerecht. Bovendien staat de bittere boleet in de categorie 'Kwetsbaar' op de Rode Lijst. Het is daarom zaak om de bittere boleet goed te kunnen herkennen. 
Toename wildplukkers
Tegenwoordig wint het plukken van paddenstoelen uit de natuur aan populariteit. In tegenstelling tot inwoners van de ons omringende landen waren Nederlanders enkele decennia geleden helemaal niet zulke grote wildplukkers. Vooral bij onze oosterburen is het plukken van paddenstoelen voor consumptie een geliefde bezigheid. Velen krijgen van kinds af aan al aan de kennis over de eetbaarheid van de verschillende paddenstoelensoorten met de paplepel ingegoten.
In Nederland wordt wildplukken steeds meer aangemoedigd, onder andere door middel van websites. Het kan niet anders dan dat er bij de groeiende schare plukkers veel beginners zitten met alle risico’s van dien. Naast de bittere boleet zijn er namelijk veel meer oneetbare of giftige paddenstoelen die op eetbare soorten kunnen lijken.
Lees meer op Natuurbericht.nl
Bron: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.