Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bitcoinproductie in VS blijkt net zo vervuilend als 6 miljoen auto's

  •  
23-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
342 keer bekeken
  •  
bitcoin-g582b6f563_1920

© Darwin Laganzon via Pixabay

De energie die nodig is voor de productie van bitcoins in de Verenigde Staten zorgt voor net zoveel uitstoot als ongeveer 6 miljoen auto's per jaar. Dat zeggen milieugroeperingen in een rapport. Zij roepen Amerikaanse staten dan ook op om nieuwe activiteiten voor het delven van de digitale munten te verbieden om zo het klimaat niet verder te schaden.

Vervuilend 

Het delven van bitcoins door computers gebruikt veel energie vanwege de complexe berekeningen die daarbij nodig zijn. Volgens de milieuorganisaties zorgde de bitcoinproductie in de VS tussen medio 2021 en 2022 voor een CO2-uitstoot van 27,4 miljoen ton. Dat is drie keer de uitstoot van de grootste steenkolencentrale in de VS. En dit is bijna gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 6 miljoen auto's.

Enorme uitbreiding  

Volgens een recente studie van het Witte Huis vindt 38 procent van het wereldwijde delven van bitcoins in de VS plaats. In 2020 was dat nog 3,5 procent. Deze enorme uitbreiding is het gevolg van de restricties die China aan het delven van bitcoins heeft gelegd. Hierdoor zijn veel bitcoinbedrijven naar de VS verhuisd. 

Bitcoindelvers

Een belangenvereniging voor bitcoindelvers in de VS zegt juist dat de crypto-industrie relatief weinig stroom verbruikt en dat meer dan de helft van die energie uit duurzame bronnen komt.

Bron: ANP | RTR 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.