Bisschoppen mengen zich in discussie over evolutie
• 09-06-2005
• leestijd 2 minuten
Juist wetenschappers die in navolging van Darwin te vuur en te zwaard de stelling verdedigen dat het leven een product van louter toeval is, vermengen wetenschap met geloof. Zij verkondigen ,,het 'geloof' dat de hele natuur, de hele schepping, een in zichzelf besloten proces is, dat geen enkele oorzaak of doelgerichtheid van buitenaf nodig heeft''.
Dat schrijft bisschop Punt van Haarlem deze maand in het bisdomblad Samen Kerk. ,,Dat is evenwel geen wetenschap maar een volstrekt onbewezen en zelfs uiterst onwaarschijnlijke hypothese.'' Punt mengt zich met die stelling net als zijn collega De Jong van Roermond in de door minister Van der Hoeven (Onderwijs) bepleite discussie over religie en wetenschap en over het idee van een 'intelligent ontwerp' achter het ontstaan van het heelal en van het leven op aarde.
De discussie gaat niet over schepping of evolutie, aldus Punt. ,,Wat is de drijvende kracht bij het ontstaan en de ontwikkeling van het universum en het leven'', is volgens hem de vraag die aan de orde is.
,,Is toeval en willekeurige natuurlijke selectie en mutatie voldoende verklaring voor de enorme complexiteit en schitterende levensvormen van de natuur of zit er een plan achter, een intelligent ontwerp'', vraagt Punt zich af. De bisschop kiest zelf voor de laatste theorie.
Wetenschappers die in de lijn van Darwin rechtlijnig vasthouden aan het idee dat het leven een product van toeval is, moeten de consequenties daarvan doordenken, vindt Punt. ,,Als achter het universum geen oneindige intelligentie en liefde schuilgaat, wat dan? Dan is er geen rechtvaardigheid meer, geen antwoord op het peilloze leed van zo velen, geen straf voor het kwade en beloning voor het goede, geen zin en doel. Dan is het leven een boosaardige grap.''
Hulpbisschop De Jong van Roermond valt zijn collega bij in het jongste nummer van rkkerk.nl, het orgaan van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. De Jong heeft in de afgelopen twee jaar veel gesproken met de wetenschappers Cees Dekkers, Ronald Meester en René van de Woudenberg, die in een woensdag gepresenteerd boek het idee van een 'intelligent ontwerp' verkennen.
Wetenschappers die uitgaan van puur toeval als verklaring voor het ontstaan van soorten, hanteren een ,,nihilistisch wereldbeeld'', aldus De Jong. ,,Als iedereen een product van toeval is, is de natuur van de mens niet vaststaand, zijn rechtsregels louter afspraken voor nu, de hele moraal louter willekeurig, en kan iedereen eigenlijk gewoon zijn gang gaan, waarbij de sterksten alle 'rechten' hebben en rechtvaardigheid niet bestaat.''
Bron: ANP