Vroege Vogels

Bioloog in staal

  •  
04-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vroegevogelsinterv.jpg
Als voormalig docent biologie mag Herbert Koekkoek graag vertellen over de anatomie van een zwaluw bijvoorbeeld, maar nog liever geeft hij ze zelf vorm in staal. Na een cursus lassen was hij voorgoed verkocht, zegde zijn baan op en maakt nu met het geoefende oog van de bioloog alles na wat in de natuur groeit en bloeit.
Het Atelier
De voormalige paardestal van z'n boerderij werd in 1998 omgebouwd tot atelier. De ruimte werd brandveilig gemaakt en geïsoleerd. Het atelier lijkt eigenlijk meer op een metaal-werkplaats. Er staat een tekentafel en er zijn potloden, maar de ruimte is vooral gevuld met machines zoals las-apparaten, plasmasnijder, gilloutine, wals, buigijzers, metaalzaagmachine, kolomboor, groot formaat aambeel, twee zetbanken, enkele werkbanken en veel kleinere machines en gereedschappen. En natuurlijk niet te vergeten een goede afzuig-installatie.
Werkwijze
In de schuur van de boerderij staat z'n werk-materiaal: cortén-plaatstaal in allerlei diktes, rond- en vierkant staal. Bij uitzondering werk ik met koper, lood en zink. Ruwe snelle schetsen verfijnt hij naar scherp omschreven objecten. Regelmatig verandert een object tijdens het maak-proces. Wanneer een object niet al te ingewikkeld is om te maken, mooi is uitgekristalliseerd en er vraag naar is, maakt hij een kleine serie. Inspiratie-bronnen: Menselijke verhoudingen, menselijk gedrag, de planten- en dierenwereld , de tuin rondom z'n boerderij.
        
De tuin-galerie
Rondom de boerderij vindt u op ongeveer 70 are grond een bosje, een formele buxus-tuin, een zuiverings-rietveld met vijver, een wijd aangelegde voortuin en een jaarlijks herhaalde poging tot groente-tuin. Het meest in het oog springend voor de tuinen zijn de soortenrijkdom aan heesters en de verrassende doorkijken over het Groninger land. Overal rondom de boerderij kunt u de beelden aantreffen.
 
De binnengalerie
Loodrecht op de grote schuur is een kleine schuur geplaatst, de zogenaamde kleine 'hut'. Deze hut diende vroeger als schuur voor kleinvee en opslag van werktuigen. Vanaf 1999 is in deze hut de galerie gevestigd. U treft hier een aantal werken die niet of minder geschikt zijn voor het buiten-klimaat. Er is informatie over de exposanten en over de werken die te koop zijn. Tevens vindt u hier fietsroutes en folders van andere galerie-tuinen. Ook vindt u hier de paraplu's voor een wandeling bij slecht weer door de tuinen.
 
Voor meer informatie: herbertkoekkoek.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.