Vroege Vogels

Biologische landbouw werkt inspirerend op gangbare sector

  •  
06-04-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_268152.jpg
De pluimveesector wil kennis uit biologische landbouw gebruiken om ook kippen te houden waarvan de snavel niet meer hoeft te worden afgekapt. Dit is een van de zestien voorbeelden in de brochure ‘Biologische landbouw inspireert’ waaruit de waarde van de biologische landbouw voor het verduurzamen van de gehele agroketen blijkt. De brochure van Wageningen UR en het Louis Bolkinstituut is in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en in samenwerking met het Kennisnetwerk Bioconnect tot stand is gekomen.
De brochure vormt een van de bouwstenen voor de evaluatie van het huidige overheidbeleid voor de biologische landbouw. Het ministerie van LNV ziet deze sector als voorloper van duurzame landbouw.
Sleutelfiguren uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties geven hun visie over de bruikbaarheid van de innovaties van de biologische sector voor de verdere verduurzaming van de landbouw. Een van hen is LTO bestuurder Anton Vermeer die onder meer aangeeft dat gangbare ondernemers nog veel meer kunnen leren van hun biologische collega’s. Hoofd consument en kwaliteit Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelhandel stelt dat de introductie van biologische producten tot vernieuwingen in de supermarkt leidt. Uit deze en andere uitspraken in de brochure blijkt dat de innovaties van de biologische landbouw inspirerend zijn voor en vaak aansluiten bij de ontwikkelingen en uitdagingen in de gangbare landbouw.
De opstellers willen met de nieuwe brochure een bijdrage leveren aan de dialoog van de verschillende landbouwsectoren op weg naar een meer duurzame landbouw. De voorbeelden laten zien dat de biologische landbouw zich, mede door de strenge regels voor biologische landbouw, creatief en met volle inzet op de verschillende terreinen van duurzaamheid verder ontwikkelt. Dat varieert van kennis over duurzaam bodembeheer, meer resistente rassen, milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen en alternatieven voor het gebruik van antibiotica in de veehouderij, tot vernieuwende marktconcepten en de verbinding met de consument en de omgeving.
Bron: WUR

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.