Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Biologische geitenhouders dreigen over te stappen op gangbaar'

  •  
17-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geit_wit_01.jpg
Biologische geitenhouders dreigen weer over te stappen op de gangbare geitenhouderij als de huidige si­tuatie in de sector te lang aanhoudt. Dat vreest Gerrit Verhoeven, voorzitter van belan­genorganisatie de Groene Geit en zelf een van de grootste biologi­sche melkgeitenhouders van Ne­derland. Op dit moment is de gangbare geitenhouderij lonender dan de biologische. Verhoeven: "De helft van de biologische bedrijven draait boven de ei­gen kostprijs. Deze ondernemin­gen verkeren in de gevarenzone."
Volgens de jongste kostprijsberekening van het Louis Bolk Instituut be­draagt de berekende kostprijs in de biologische sector dit jaar ge­middeld ruim 80 cent per liter, bij 7% vet en eiwit. Daarmee zit er een gat van ruim 11 cent tus­sen kost- en opbrengstprijs. De gemiddelde opbrengst per liter ligt op bijna 69 cent. "Door de steeds stren­gere eisen, zoals volledig biolo­gisch voer, stijgen onze kosten en moeten we echt een betere ver­goeding hebben", aldus Verhoeven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.