Biologische export hoger dan binnenlandse consumptie
• 09-07-2013
• leestijd 2 minuten
Bionext, de ketenorganisatie voor de duurzame biologische landbouw en voeding, heeft voor het eerst onderzoek verricht naar de omvang van de export van biologische producten. Dit onderzoek is gebaseerd op interviews met ruim 50 leidende bedrijven in de biologische sector en gegevens vanuit de primaire productiesectoren.
Export
In waarde exporteert het Nederlandse bedrijfsleven € 783 miljoen. Dat is in geld weliswaar lager dan de circa 1 miljard euro die Nederlandse consumenten in 2012 kochten, maar het volume is 10 tot 25% hoger. De consumentenwaarde van de geëxporteerde biologische producten bedraagt naar schatting 1,2 miljard euro.
Omzet
De vraag naar biologische producten groeit wereldwijd sterk. In de afgelopen 10 jaar is de omzet met 170% gegroeid naar 63 miljard Dollar in 2011 (Fibl-IFOAM rapport). Meer dan negentig procent van de omzet wordt gerealiseerd in de EU en de VS. De consumptie stijgt de afgelopen jaren in landen als de VS, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland met gemiddeld 10%. Ook Nederland hoort bij de snelste groeiers: de omzet van biologische voeding stijgt al sinds 2007 jaarlijks met meer dan 10% per jaar. In 2012 bedroeg de Nederlandse consumentenomzet van biologische producten circa 1 miljard.
Sterke positie
Minder bekend is dat het Nederlandse biologische bedrijfsleven ook een sterke exportpositie heeft. Dankzij de vroege aanwezigheid van het Nederlandse bedrijfsleven in de biologische pioniersperiode van de laatste decennia van de vorige eeuw, hebben veel Nederlandse biologische bedrijven een sterke positie opgebouwd in de import en/of export van biologische producten. Nederland heeft een duidelijke draaischijffunctie in de vraag en aanbod van biologische producten binnen de EU, mede in relatie tot biologische import uit Derdewereldlanden. Daarnaast heeft Nederland een aantal sterk ontwikkelde primaire biologische sectoren die ook exporteren, zoals de grove akkerbouw en volle grondsgroenten, de glastuinbouw, melk- en geitenhouderij, varkenshouderij en pluimvee (ei).
Bron:
www.bionext.nl