Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Biologische boeren komen met groen toekomstplan

  •  
06-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
357 keer bekeken
  •  
cow-geffd1bb63_1920

© wernerdetjen via Pixabay

Namens 2500 biologische, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren wordt vandaag een tienpuntenplan overhandigd aan Henk Staghouwer (minister van Landbouw) en Christianne van der Wal (minister van Natuur en Stikstof). Dit zogenaamde ‘Groenboerenplan’ presenteert een langetermijnvisie voor de landbouw, om onder andere de stikstofproblematiek op te lossen.

Toekomstvisie

“Eén van de oorzaken voor de ontstane maatschappelijke onrust onder een grote groep boeren is het gebrek aan een heldere toekomstvisie. Een visie die langjarig wordt ondersteund met de noodzakelijke wettelijke en financiële instrumenten”, aldus de boeren. “Voor de noodzakelijke omslag zijn veranderingen nodig in het agrarisch onderwijs, het grondbeleid en in de wet- en regelgeving. Daarnaast moet worden gezorgd dat duurzaamheid daadwerkelijk loont.”

Transitie

De boeren pleiten voor een transitie in de landbouw: nu nog gericht op maximalisatie van productie wat vaak ten koste gaat van de natuur, naar een herstellende, toekomstbestendige visie. “De ondertekenaars laten ieder op hun eigen wijze zien dat duurzame landbouw mogelijk is.” Het kan met minder stikstof en zonder gebruik van kunstmest, stellen de bioboeren.

Het tienpuntenplan is onder meer ondertekend door Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische Boeren en Herenboeren Nederland. Het plan heeft ook de steun van instanties en organisaties als Bionext, Louis Bolk Instituut, Stichting Aardpeer, Stichting Demeter en de Triodos Bank.

Bron: Caring Farmers, ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.