UPDATE: In de uitzending over Tilburg was het nog de vraag of Max met zijn bootje van de gemeente kon blijven varen. Via Twitter blijkt dat Max zijn bootje, met ligplaats en grijparm van de gemeente mag blijven gebruiken. De gemeente van Tilburg steunt Max in zijn missie om de Piushaven de schoonste van Nederland te maken. Aan Max is goed te zien dat hij daar heel blij mee is!
Ooit was de Piushaven een van de vuilste plekken van Tilburg, het afvalputje van de stad. In de haven werd zelfs een tijdlang het afvalwater van de (textiel)industrie geloosd. Nu is dat wel anders. De haven, die even op de nominatie stond om te worden gedempt, is gerenoveerd en het water is een stuk schoner dan voorheen. Op de kademuren groeien allerlei bijzondere muurplanten. Milouska vaart met ecoloog Rob Vereijken langs de bijzonder muurbegroeiing van de Piushaven.
Thuishaven Tilburg
In 1983 werd het zuidelijk deel van de Piushaven al gedempt om er woningen te bouwen, er waren zelfs plannen om de hele haven de dempen. Bewoners verenigd in ‘Stichting Thuishaven Tilburg’, hebben ervoor gezorgd dat de haven behouden bleef voor Tilburg.
Rob Vereijken is betrokken bij KNNV-Tilburg, doet onderzoek naar vogels en planten, en schreef enkele jaren geleden een boek over de stadsnatuur van Tilburg. In 1978 begon hij met het inventariseren van de vogels in Tilburg. "We wisten eigenlijk tot die tijd niet goed wat er allemaal in de stad zat. Dat ben ik dus gaan opschrijven en tellen", aldus Vereijken. Volgens hem moet iedereen die wat leuks wil zien aan natuur ‘de stad in’.
Enkele muurplanten die nu in de Piushaven te vinden zijn, zijn steenbreek, tongvaren, muurvarens, blaasvarens en ook zwartsteelvarens. De varens zijn op deze plek terecht gekomen door de verspreiding via de wind, of via het dat vanaf de stad over de kademuur heen spoelt.
(Tekst gaat verder onder video)
Jonge bioloog van de Piushaven
In de Piushaven is nog meer natuurschoon te vinden, zoals waterplanten, driehoeksmossels, futen, eenden, meeuwen en meerkoeten. En als je het hebt over deze plek, kun je niet heen om de 10-jarige Max van Zon. Zijn missie is om de haven schoon te maken. Vanaf dit voorjaar gaat hij elke vrijdag met een fluisterboot het water op om afval uit de Piushaven te vissen. Plastic, blikjes, maar ook een kentekenplaat komt hij wel eens tegen. In de zomer sprong hij af en toe in het water om spullen eruit te halen.
Max kwam zelf met het idee. Hij wordt 'de bioloog van de haven', genoemd omdat hij ook veel weet van de dieren die in de haven leven. Zo houdt hij in het broedseizoen bij waar welke vogels zitten te broeden en op hoeveel eieren ze zitten.