Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Biografie over de schol

25 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schol_02.jpg
Het is een van de populairste vissen van Europa. Op ons bord weliswaar. De schol wordt veel gegeten, maar wat weten we eigenlijk van deze platvis? Nou, flink wat. Dat blijkt uit de zojuist verschenen biografie over de vis: 'Schol in de Noordzee' van Roelke Posthumus en Adriaan Rijnsdorp. Een boek over zowel de wonderlijke levensloop van deze vis als de geschiedenis van de Nederlandse scholvisserij. In Vroege Vogels een gesprek met visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp, misschien wel de grootste scholkenner ter wereld.
De schol ziet er wonderlijk uit. Zo heeft de platte, ruitvormige vis zijn ogen aan de rechterkant zitten. De jonge schol zwemt de tijd rechtop. Na een week of zes ondergaat de vis een gedaanteverwisseling, waarbij een van de ogen naar de andere kant groeit en de platvis is geboren. Lees het weetje:  van rondvis naar platvis .
Schol

© Schol - Fotograaf: SilviaWaajen

De schol in onze Noordzee was jarenlang overbevist. Maar volgens Rijnsdorp gaat het nu, met name als gevolg van EU quota, een stuk beter met de bestanden. 
Titel: Schol in de Noordzee; een biografie van de platvis en de Nederlandse visserij
Auteur: Roelke Posthumus en Adriaan Rijnsdorp
Uitgeverij: Atlas Contact
Prijs: 21,99
Pagina’s: 256
ISBN 978-90-450-3123-1

Meer over:

schol, noordzee

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar