Vroege Vogels

Biografie over de schol

  •  
25-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
schol_02.jpg
Het is een van de populairste vissen van Europa. Op ons bord weliswaar. De schol wordt veel gegeten, maar wat weten we eigenlijk van deze platvis? Nou, flink wat. Dat blijkt uit de zojuist verschenen biografie over de vis: 'Schol in de Noordzee' van Roelke Posthumus en Adriaan Rijnsdorp. Een boek over zowel de wonderlijke levensloop van deze vis als de geschiedenis van de Nederlandse scholvisserij. In Vroege Vogels een gesprek met visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp, misschien wel de grootste scholkenner ter wereld.
De schol ziet er wonderlijk uit. Zo heeft de platte, ruitvormige vis zijn ogen aan de rechterkant zitten. De jonge schol zwemt de tijd rechtop. Na een week of zes ondergaat de vis een gedaanteverwisseling, waarbij een van de ogen naar de andere kant groeit en de platvis is geboren. Lees het weetje:  van rondvis naar platvis .
Schol

© Schol - Fotograaf: SilviaWaajen

De schol in onze Noordzee was jarenlang overbevist. Maar volgens Rijnsdorp gaat het nu, met name als gevolg van EU quota, een stuk beter met de bestanden. 
Titel: Schol in de Noordzee; een biografie van de platvis en de Nederlandse visserij
Auteur: Roelke Posthumus en Adriaan Rijnsdorp
Uitgeverij: Atlas Contact
Prijs: 21,99
Pagina’s: 256
ISBN 978-90-450-3123-1

Meer over:

schol, noordzee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.