Vroege Vogels

Biodieselproducenten gaan samenwerken

  •  
26-10-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
diesel.jpg
Acht Nederlandse biodieselproducenten gaan samenwerken om mee te kunnen doen in de Europese top. Als Vereniging Nederlandse Biodiesel Industrie (VNBI) willen zij het gebruik van biodiesel stimuleren.
Binnen nu en twee jaar moet Nederland een van de grootste producenten van Europa worden op het gebied van biodiesel. Gezamenlijk produceren de fabrieken van de deelnemende bedrijven aan de VNBI 1,5 miljoen ton biodiesel per jaar. Volgens de organisatie kan Nederland in 2009 al zeker 10% van de normale diesel vervangen door biodiesel.
Biodiesel wordt gemaakt uit plantaardige olie, dierlijke vetten of andere bronnen. Het is een stuk milieuvriendelijker dan de huidige brandstoffen. Toch heeft het toenemend gebruik van biodiesel nadelen. Het zorgt voor extra veel vraag naar gewassen waaruit olie kan worden gewonnen. Hierdoor worden bijvoorbeeld bossen in de Filippijnen gekapt om hiervoor plaats te maken voor de aanbouw van lucratieve oliepalmen. Ook zal het betekenen dat voedselprijzen flink kunnen stijgen, waardoor bijvoorbeeld bier duurder wordt.
Bron: www.fok.nl

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.