Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Biodiesel maakt eten duurder

  •  
27-07-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
392 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_113122.jpg
Het stijgend gebruik van biobrandstoffen heeft fikse gevolgen voor de landbouw en prijs van biogewassen. Dat blijkt een studie van de Europese Commissie die donderdag bekend is geworden.
Rond 2020 is 15 procent van de Europese landbouwgrond nodig voor olie van koolzaad, zonnebloemen of graan. Nu is dat nog 3 procent.
De grotere vraag naar biogewassen drijft de prijzen op. Graan wordt hierdoor 3 à 6 procent duurder. De prijs van zonnebloemolie stijgt 15 procent en koolzaadolie met bijna 10 procent in 2020 vergeleken met nu.
Deze week piekt de graanprijs al op recordhoogte, omdat er tegelijk met de snelgroeiende vraag naar biobrandstof namelijk ook een geringere oogst is en een grotere vraag uit China. De recordprijs heeft hier en daar al gevolgen voor brood en graangerechten als pasta (spaghetti, macaroni).
De regeringsleiders van de EU-landen willen dat in 2020 10 procent van de brandstof voor transport voortkomt uit biogewassen, om zo het milieu te sparen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.