Biobrandstoffen niet zo 'bio'
• 13-01-2015
• leestijd 1 minuten
Het verbranden van hout in elektriciteitscentrales en het gebruik van bio-ethanol en biodiesel draagt nauwelijks bij aan besparing van CO2-uitstoot. Deze middelen zijn om deze reden niet geschikt als middel voor de transitie naar een duurzame energievoorziening.
Niet zo duurzaam
Dat blijkt uit een nieuwe visie van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Volgens de KNAW moet de helft van Nederland met koolzaad worden beplant om vijf procent van de benzine en diesel te vervangen door koolzaadolie. Zowel wetenschappelijk als economisch is het beter in te zetten op zonne-energie.
Andere doeleinden
Daarbij is het afval dat vaak wordt gebruikt om brandstoffen van te maken lang niet altijd echt afval. De wetenschappers beweren dat veel afval beter eerst kan worden gebruikt als grondstof voor veevoer en voor hoogwaardige chemie. Pas dan kan er eventueel brandstof van worden gemaakt. Daarbij kost het vaak erg veel energie om biobrandstoffen te maken, waardoor het economisch niet uit kan, aldus de opstellers van de visie.