Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Biobrandstoffen niet 100 procent groen'

  •  
29-06-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_107071.jpg
Biobrandstoffen zijn niet 100 procent groen, zo concludeert een studie van de Gentse Universiteit.
Om bio-ethanol en biodiesel te produceren, is respectievelijk een kwart en eenderde niet-hernieuwbare energie vereist. Bio-diesel wordt namelijk gewonnen uit planten, zoals soja en koolzaad. Daarvoor zijn wel milieuvervuilende mest, pesticiden en landbouwvoertuigen nodig.
Ondanks al deze minpunten blijft biomassa een goede optie, stelde professor Jo Dewulf van de vakgroep Organische Chemie aan de Universiteit Gent woensdag. Voor een hoger rendement zouden de biogewassen wel moeten worden verbeterd. Dat zal mogelijk zijn door genetische aanpassing van de gewassen.
Europa heeft vastgesteld dat lidstaten eind dit jaar minstens 2 procent biobrandstof moeten gebruiken voor transport. Over vijf jaar moet dat 5,75 procent zijn. Veel landen stimuleren deze biodiesel door lagere accijnzen.
Nederland loopt flink achter met de invoering van biologische brandstoffen aan de pomp. Het kabinet wil dat vanaf 2006 bij de eerste pompen in ons land biobrandstoffen te tanken zijn. Hoe dat precies gaat gebeuren en vanaf welke datum, is nog de vraag. Daarover moet het kabinet dit jaar een besluit nemen, aldus een woordvoerder van het ministerie van VROM eerder deze maand.
Daarentegen haalt Duitsland volgend jaar al de EU-doelstelling voor 2010 dat 5,75 procent van de brandstoffen biologisch is.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.