Biobrandstoffen leveren nauwelijk CO2-winst op
• 18-01-2008
• leestijd 2 minuten
Het gebruik van biobrandstoffen, zoals palmolie levert in Europa nauwelijks CO2-winst op. De kosten van het gebruik van biobrandstoffen in EU-landen kunnen oplopen tot 65 miljard euro, terwijl de gehoopte werkgelegenheidseffecten verwaarloosbaar zijn. Dit zijn de voornaamste conclusies in een nog niet gepubliceerd rapport van het onderzoeksbureau van de Europese Commissie, het Joint Research Centre.
De conclusies komen op een politiek gevoelig moment: voorzitter Barosso van de Europese Commissie presenteert aankomende woensdag, 23 januari, juist nieuwe maatregelen die de commissie wil instellen voor hernieuwbare energie en klimaatverandering, waaronder duurzaamheidscriteria voor agrobrandstoffen. Milieudefensie vindt dat de conclusies laten zien dat het gebruik van biobrandstoffen geen oplossing is voor het klimaatprobleem.
De Europese Raad wil dat in 2020 tien procent van alle brandstof die in Europa wordt gebruikt voor auto's en andere vervoersmiddelenuit agrobrandstof, ook wel biobrandstof genoemd, bestaat, mits deze duurzaam zijn geproduceerd. Biobrandstoffen zijn brandstoffen op basis van gewassen, zoals bijvoorbeeld raapzaadolie of palmolie. Het gebruik van biobrandstoffen inplaats van fossiele brandstoffen zou de co2-uitstoot verminderen.
Het rapport ’Biofuels in the European Context’ van het Joint Reserach Centre (JRC), dat in bezit is van Milieudefensie, laat echter zien dat het bijmengen van biobrandstoffen nauwelijksCO2-winst oplevert. Dat komt, aldus het JCR, omdat biobrandstoffen vooral geimporteerd moeten worden van buiten de EU. Dat levert veel co-2 uistoot op, bijvoorbeeld omdat sommige biobrandstoffen op veengebieden in Indonesie worden geproduceerd. Hierdoor komt koolstof vrij, waardoor de CO2 balans negatief valt. Ook ontbossing buiten de EU als gevolg van de vraag naar agrobrandstoffen zorgt voor extra CO2 uitstoot.
De Commissie hoopte dat door vermeerderd gebruik van biobrandstoffen de werkgelegenheid voor boeren op het platteland in Europa zal toenemen. Deze werkgelegenheid zal inderdaad iets toenemen, maar de extra belasting die nodig is om de subsidies op biobrandstoffen te betalen, kost weer banen. Hierdoor is het netto effect op de werkgelegenheid verwaarloosbaar. De kosten voor het gebruik van tien procent biobrandstoffen in de Europese Unie lopen daarentegen behoorlijk op: die variëren tussen de 33 en 65 miljard euro. Dat is te wijten aan de hoge kosten van de productie van biobrandstoffen. Als landen buiten de EU biobrandstoffen gaan gebruiken zal de vraag verder toenemen en zullen de prijzen nog meer stijgen.
Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu van Milieudefensie: 'Dit rapport geeft een belangrijk signaal aan de Europese Comissie. Biobrandstoffen die afkomstig zijn van grootschalige plantages die leiden tot ontbossing en extra CO2 uitstoot, moeten we niet willen. We moeten ons klimaatbeleid niet ten koste van tropische bossen gaan voeren. Er zijn maatregelen genoeg waarmee de uitstoot van broeikasgassen door het verkeer kan worden aangepakt: zuiniger auto's, lagere maximumsnelheid, stoppen met de aanleg van nieuw asfalt, bevorderen openbaar vervoer.'
Bron: Milieudefensie