Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Biobrandstof voor vliegtuig koningin

  •  
19-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_08.jpg
Het vliegtuig van de regering, de KBX die de koningin ook veel gebruikt, gaat vanaf volgend jaar vliegen op duurzame biokerosine, dat kan bijvoorbeeld hergebruikt frituurvet zijn of verwerkt groen afval. Dat maakte staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) dinsdag bekend op Schiphol.
Duurzame brandstof
Atsma wil dat een percentage van de brandstof voor de KBX duurzaam wordt. Dat is goed voor het milieu omdat er minder broeikasgassen worden uitgestoten dan bij het gebruik van fossiele brandstoffen. Er mogen enkel biobrandstoffen worden gebruikt die niet ten koste gaan van voedselproductie en waardevolle natuur. De staatssecretaris kondigde ook aan dat ambtenaren voortaan voor dienstreizen duurzame brandstof kunnen gaan gebruiken.
KLM
Atsma vertrok van Schiphol naar de duurzaamheidsconferentie in Rio de Janeiro, waaraan hij woensdag samen met zijn collega Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) deelneemt. Atsma vloog mee met de eerste trans-Atlantische vlucht van vliegmaatschappij KLM op biokerosine. KLM vliegt al een tijd met deze brandstof, maar stak er nog niet eerder de oceaan mee over.
Grotere bedrijven
De luchtvaartmaatschappij meldde dinsdag tevens dat het voor grote bedrijven mogelijk wordt om te kiezen voor vluchten op duurzame brandstof. Ahold, Accenture, DSM, Nike en Schiphol hebben al laten weten daar wel oren naar te hebben.
Frietvet
KLM heeft het vliegen op afgewerkt frituurvet in 2007 ontwikkeld, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. KLM wil meer vraag naar duurzame biokerosine creëeren, zodat er snel meer innovatie kan komen. Op die manier moeten er in de toekomst alternatieven komen voor duurzame biokerosine, naast het frietvet en groene afval.
Milieudefensie noemt het vliegen op frituurvet een schijnoplossing. Er is te weinig frituurvet om veel op te kunnen vliegen, stelt de organisatie.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.