Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Biobrandstof uit palmolie slechter voor klimaat dan diesel

  •  
02-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
Vruchten waar palmolie van gemaakt wordt

© Vruchten van de oliepalm. Bron: Pixabay

In 10 jaar tijd is de hoeveelheid palmolie die in Europa in biobrandstof verdwijnt meer dan verdrievoudigd. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Transport & Environment. Nederland speelt een cruciale rol als tweede grootste producent van biodiesel uit palmolie in Europa. Biobrandstof uit voedselgewassen is een groot probleem. Zo is biodiesel uit palmolie 3 keer schadelijker voor het klimaat dan gewone diesel. Milieudefensie roept het kabinet op te stoppen met biobrandstof uit voedselgewassen.

Recordhoeveelheid biobrandstof

Zo stelt de milieuclub dat biodiesel uit palmolie drie keer schadelijker is voor het klimaat dan gewone diesel. Voor de productie van biobrandstof uit voedselgewassen zijn enorme hoeveelheden landbouwgrond nodig, waarvoor tropische regenwouden gekapt worden en veen- en natuurgebieden verloren gaan. Uit het betreffende onderzoek blijkt dat biodiesel uit plantaardige oliën 80 procent slechter voor het klimaat is dan fossiele diesel.

Stop biobrandstof uit voedselgewassen

De nieuwe Europese richtlijn voor hernieuwbare energie, RED-II, maakt een stop op biobrandstoffen uit voedselgewassen mogelijk vanaf 2021. "Toch wil het kabinet nog tien jaar doorgaan met biobrandstof gemaakt uit voedsel. Een bizar voornemen als je alle schade die het doet serieus neemt", zegt Anne Wijers van Milieudefensie.

Nederland verwerkt 1 miljoen palmolie


Vorig jaar is 4,5 miljoen ton palmolie tot biodiesel verwerkt in Europa, waarvan ruim 1 miljoen in Nederland. In Rotterdam staat de biodiesel fabriek van Neste, de grootste van Europa. Volgens Milieudefensie koopt Neste palmolie in van bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing en mensenrechtenschendingen.

Bron: Milieudefensie en ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

schilderes
schilderes3 jul. 2020 - 16:09

Er is maar een echte oplossing: bezuinigen in energiegebruik.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.