Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bio BTW Vrij Petitie

  •  
16-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koe_bio_btw_vrij_.jpg
Bijna 7000 mensen hebben de petitie 'Bio BTW Vrij' al onderschreven. Als het er 40.000 worden dan moet volgens de Burger-initiatief-wet dit onderwerp in de Tweede Kamer behandeld worden. Het idee: bevorder de duurzame biologische teelt door als proef twee jaar BTW vrijsetlling te geven.
Het is een idee van Leo Dijkgraaf, die ook uit idealisme biologische snacks laat produceren. Hij wilde in de kantine van zijn bedrijf biologische producten serveren en ontdekte dat er veel gezonds op de markt was, maar vrijwel geen populaire 'vette happen'. Sinds begin 2008 heeft Dijkgraaf een serie bio-snacks op de markt gebracht onder de merknaam 'Lekker Bio': tosti's, saucijzenbroodjes, kroketten, bitterballen, satésaus.
Dijkgraaf ontdekte dat de productie van dergelijk voedsel niet veel duurder hoeft te zijn dan vergelijkbare gangbare snacks, als alle betrokkenen bereid zouden zijn om betaald te worden in centen in plaats van in procenten. Neem een saucijzenbroodje. Een gewoon exemplaar kost bijvoorbeeld 35 cent om te produceren , een biologische variant 70 cent. Begrijpelijk duurder omdat de ingrediënten meer kosten. Dat prijsverschil van 35 cent zou voor veel mensen geen groot bezwaar zijn, maar verderop in de keten wordt het verschil steeds groter. Omdat iedereen de prijs met een percentage verhoogt.
De inpakfirma, de koeltransporteur, de groothandel, de winkel... allemaal verhogen ze de prijs met procenten zodat de consument in de snackbar uiteindelijk een euro meer moet betalen voor de biologische variant. Volgens Dijkgraaf ten onrechte, want ze hoeven niets meer te doen voor de biosnack dan voor de gangbare saucijs.  Dus zegt hij: "Als iedereen in centen hetzelfde verdient dan is ook in de winkel het prijsverschil tussen gangbaar en bio niet meer dan die oorspronkelijke 35 cent."
Bij de distributie van de Lekker Bio-producten slaagt Dijkgraaf erin om andere partijen met zijn argumenten te overtuigen. En toen realiseerde hij zich dat de overheid (die altijd zegt biologische voeding te propageren) aan hetzelfde rare spelletje meedoet. Want de BTW over de duurdere biologische voeding gaat ook in procenten!
Dit is de reden dat de actie 'Bio BTW Vrij'van start ging. Laat de Nederlandse overheid het goede voorbeeld geven en tijdelijk de biologische producten BTW-vrijstelling geven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.