Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Binnenkort jonge steenmarters

  •  
14-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Steenmarter_01.jpg
Na een verlengde draagtijd van negen maanden worden in maart of de eerste helft van april jonge steenmarters geboren. Al een paar dagen voor de geboorte begint de moeder een geschikt plekje te maken om haar jongen te krijgen.
Isolatiemateriaal
Steenmarters graven geen hol, ze nemen genoegen met een bestaande ruimte. Wel verzamelt de moeder zacht materiaal als stro of isolatiemateriaal. Ook na de geboorte sleept het vrouwtje nog regelmatig nieuw materiaal naar de rand van het nest waardoor een kommetje ontstaat dat de jongen beschutting biedt. Het nest bevindt zich eigenlijk altijd op een donkere, beschutte plek die de moeder al langere tijd als dagrustplaats in gebruik heeft.
Buiten
De moeder blijft de eerste nachten na de geboorte meestal bij de jongen. Daarna gaat ze korte periodes naar buiten. Deze periodes worden geleidelijk steeds langer. De vader bemoeit zich helemaal niet met de opvoeding van zijn kroost.
Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging
Lees verder op: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.