Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzonderheden op defensieterrein

  •  
25-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Loopkever_rimpelpoppenrover_van_Theodoor_Heijerman_.jpg

© Loopkever rimpelpoppenrover (foto: Theodoor Heijerman)

Op Infanterie Schietkamp Harskamp (ISK) werd in juni de extreem zeldzame rimpelpoppenrover ontdekt. De loopkeversoort van het genus poppenrovers was nog maar één keer eerder in ons land genomen, 93 jaar geleden. Maar ISK Harskamp is ook een belangrijke plek voor andere bijzonderheden, laat de monitoring van dit jaar weer zien.
Enkele duizenden rimpelpoppenrovers
Toen ecoloog Arno Braam en Margreet Zwols in juni een mysterieuze grote groene loopkever fotografeerden op het Infanterie Schietkamp (ISK) Harskamp, konden ze niet vermoeden dat ze een zeer opmerkelijke vondst deden. Loopkeverdeskundige Hans Turin viel naar eigen zeggen van zijn stoel toen hij besefte om welke soort het ging: de rimpelpoppenrover (Callisthenes (Callisphaena) reticulatus), een loopkeversoort van het genus poppenrovers.
Uniek
De soort was nog maar één keer eerder in ons land waargenomen, in 1922 op nog geen vijf kilometer van de huidige vindplaats. Turin plaatste met toestemming van Defensie een serie (niet dodelijke) vangpotten en ving in totaal 15 exemplaren. Gezien de steekproef en de grootte van het terrein, telde de populatie in het voorjaar van 2015 tenminste honderden tot misschien wel enkele duizenden dieren. De vondst is opmerkelijk omdat de soort extreem zeldzaam is. Het verspreidingsgebied loopt met onderbrekingen van West-Europa tot in Centraal-Azië. In Europa zijn vanaf 1850 in totaal slechts 220 waarnemingen bekend. Dit is heel weinig gezien het areaal en de periode. De dichtstbijzijnde populatie leeft in Noordoost-Duitsland, maar ook daar gaat het slechts om vijf waarnemingen na 1980.
Andere bijzonderheden
Op ISK Harskamp werden dit jaar nog meer bijzondere soorten gemonitord. Zo werden er tijdens een inventarisatie vijf territoria van de sterk bedreigde tapuit aangetroffen op het schietkamp in de oostelijke helft van het terrein, één meer ten opzichte van het jaar 2009. Daarmee mag het ISK Harskamp zich het laatste bolwerk van de tapuit op de Veluwe noemen. Buiten Drenthe en de kustduinen zijn vrijwel alle broedplaatsen definitief verlaten.
tapuit_gerkevisser
Tapuit door gerkevisser
Goed jaar
Nieuw was een paartje grauwe klauwieren dat drie jongen grootbracht vlak naast het oefendorp. Ook werd er gericht gezocht naar Blauwvleugelsprinkhanen en boszandloopkevers, omdat ze een belangrijke graadmeter zijn voor de zandige biotopen op het ISK. In de oostelijke helft van het terrein werden bijna 300 exemplaren gevonden van de blauwvleugelsprinkhaan en 14 exemplaren van de boszandloopkever. Ook landelijk gezien was 2015 een goed jaar voor beide soorten. Daarnaast ontdekten Rense Haveman en Iris de Ronde tijdens het maken van vegetatieopnamen enkele kleine groeiplaatsen van de zeldzame dennenorchis. Van deze kleine onopvallende soort zijn in Nederland rond de 20 groeiplaatsen bekend, echter nog geen op de centrale Veluwe en tot voor kort nog niet op een defensieterrein.
grauwe_klawier_wiesvink
Grauwe klauwier door wiesvink
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor