Vroege Vogels

Bijzondere scherven in de vennen (bonusmateriaal)

  •  
10-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vennen scherven
In 2013 werd een groot deel van de naaldbomen in de Hatertse en Overasseltse vennen weggehaald om te voorkomen dat de vennen dichtgroeiden en verdroogden. Bij deze grootschalige actie kwamen er een stuk geschiedenis van het gebied naar boven.

Omvorming

In 2003 werd al een proefgebiedje bomenvrij gemaakt, om te kijken hoe de omvorming uit zou pakken. Toevallig liep Ben Teubner, curator van het museum kasteel Wijchen, precies langs dit proefgebied als training voor de Nijmeegse vierdaagse. Bij de weggetrokken stronken deed hij een bijzondere ontdekking: hij vond restanten van spullen die duizenden jaren oud bleken te zijn.

Archeologische vondsten

Uiteindelijk verzamelde Ben 65 kg aan spullen. Deze spullen bleken restanten van armbanden, potscherven en vuurstenen uit de prehistorie. Toen hij hoorde dat er meer terrein omgevormd zou worden, kwam hij direct in actie. Samen met een aantal anderen kreeg Ben toestemming om achter de kap-machines aan te lopen, om veilig te stellen wat bovengronds zou komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.